© Ali Jadallah/Anadolu Agency/Getty Images

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Článek

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 16.11.2018

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

V reakci na eskalaci ozbrojených střetů mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami v Gaze v noci z 12. na 13. listopadu, prohlásil Saleh Higazi, zástupce ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty International:

„Alarmující eskalace v násilí přes noc v Gaze vyvolává obavy, že bychom mohli být svědkem dalšího ostrého nárůstu civilního krveprolití. Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany v konfliktu jasnou povinnost chránit životy civilistů, kteří uvízli uprostřed ozbrojených střetů.

Provádění leteckých útoků na budovy  v hustě  obydlených oblastech ohrožuje civilní životy. Izraelské síly se musí zdržet útoků, které nerozlišují cíle a učinit vše, co je v jejich silách, aby zajistily, že civilní životy budou ušetřeny, a že se zabrání poškozování civilních domů, zařízení a infrastruktury. Záměrné zaměřování civilních objektů a rozsáhlé, neodůvodněné zničení majetku jsou válečnými zločiny.

Izrael se v historii už několikrát  dopustil závažného porušování mezinárodního humanitárního práva v Gaze včetně válečných zločinů. S beztrestností a šokující ignorancí palestinských životů.

Palestinské ozbrojené skupiny, včetně Hamásu, musí také zastavit nerozlišující raketovou střelbu a přímý útok na civilisty a civilní objekty. Jedná se o závažná porušení mezinárodního humanitárního práva a představuje válečné zločiny.

Pokud by situace eskalovala do plnohodnotného ozbrojeného konfliktu, měla by katastrofální dopad na téměř 2 miliony obyvatel Gazy, kteří již nyní žijí v příšerných podmínkách chudoby a zbavení práv. Gaza je již na pokraji humanitární katastrofy způsobené jedenáctiletou protiprávní blokádou a devastací způsobenou třemi předchozími ozbrojenými konflikty. Další ozbrojený konflikt může znamenat úplný kolaps Gazy - OSN již varovala, že Gaza se stane do roku 2020 neobyvatelnou.

Mezinárodní společenství musí využít svého vlivu, aby naléhalo na všechny strany, že musí dodržovat zákony války a zastavit ohrožování civilistů v Gaze a Izraeli. Všem stranám by mělo být objasněno, že pachatelé válečných zločinů budou předvedeni před soud. Odpovědnost zůstává jediným prostředkem, jak zamezit opakování zločinů spáchaných v minulosti."

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu