© Christian Veron/REUTERS

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě

  Článek

Migrace publikován 21.11.2018

Ekonomická i politická situace ve Venezuele se v posledních měsících neustále zhoršuje. Země se potýká s nedostatkem potravin a léků a mimo to čelí jedné z největších lidskoprávních krizí za poslední desítky let. „Miliony lidí utíkají ze země, kde ze strany státních činitelů denně dochází k porušování práv na jídlo, zdraví, život a řady dalších základních lidských práv bez naděje na spravedlnost, pravdu a odškodnění obětí,“ uvedl generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo.

Krize ve Venezuele trvá už několik let, v posledních dvou letech je však situace alarmující. Zatímco v roce 2011 žila v chudobě pouze čtvrtina obyvatel, v loňském roce to bylo 87 % lidí, přičemž více než dvě třetiny z nich žili pod hranicí extrémní chudoby. V zemi jsou navíc vážně porušována lidská práva. Podle Amnesty International v zemi běžně dochází k nezákonnému zadržování, mimosoudním popravám, mučení a dalšímu nelidskému a ponižujícímu zacházení, zejména proti disidentům a politickým demonstrantům protestujících proti vládě prezidenta Madura.

Extrémní chudoba a porušování za lidských práv mají za následek rostoucí počet lidí odcházejících ze země. Podle dat OSN po roce 2015 odešlo z Venezuely minimálně 1,6 milionu lidí, nejčastěji do sousední Kolumbie. Ta dosud přijala více než 800 000 venezuelských uprchlíků, některé zdroje však hovoří až o milionu běženců. Kromě Kolumbie migranti nejčastěji směřují do Peru, Ekvádoru, Brazílie a Spojených států.

Řada humanitárních organizací popisuje současnou situaci ve Venezuele jako komplexní humanitární krizi způsobenou kolapsem ekonomiky, sociálními konflikty a neschopností představitelů země poskytovat řádnou zdravotní péči. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky bylo jen v loňském roce na útěku ze země více než milion lidí. Hlavními důvody pro odchod byly nedostatek jídla, vysoká nezaměstnanost, nízká úroveň zdravotnictví a špatný přístup k lékům.

Kolumbijský prezident i představitelé dalších zemí Latinské Ameriky nabídli Venezuele pomoc. Prezident Maduro a řada ministrů nicméně popírají, že by v zemi panovala krize a odmítli mezinárodní pomoc s tím, že se jedná o „imperialistický útok a snahu intervenovat do vnitřní politiky země“. 

Více o situaci ve Venezuele zde: http://amnistiaonline.org/SalidadeEmergencia/

A https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/09/human-rights-council-sends-strong-support-message-to-venezuelan-people/

 

Autor článku: Michal Voráček, stážista advokačního oddělení AI ČR

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...