Rusko: soudní porážka nevládní organizace je dalším nebezpečným znamením pro lidská práva

Ruské úřady se pokoušejí potlačit práci na poli lidských práv v zemi se stále větší silou.
Amnesty International (AI) upozorňuje na ruské praktiky poté, co jedna z nevládních organizací prohrála soud ve městě Ryazan, a to na základě nového represivního zákona. Organizace Memorial Ryazan nesouhlasila s rozhodnutím státního zástupce, že bude podle nového zákona označena jako „zahraniční agent“, což z její práce učiní práci „politickou“.

„Soudní porážka Memorial Ryazan je dalším nebezpečným znamením pro ruské nevládní organizace a ukazuje dopady zákona o „zahraničních agentech“ na budoucnost ochrany lidských práv v zemi,“ varuje Sergej Nikitin, ředitel kanceláře AI v Moskvě. „Pokud budou i další ruské soudy držet tuto cestu, eskaluje proces, který v podstatě paralyzuje všechna hnutí bojující za lidská práva. A Kreml si to určitě vychutná.“

Loni v červenci schválil prezident Vladimir Putin takzvaný „zákon o zahraničních agentech“, který pak vstoupil v platnost v listopadu 2012. Vyžaduje, aby všechny nevládní organizace přijímající byť i jen částečně finance ze zahraničí byly zaregistrovány jako „organizace plnící funkce zahraničních agentů“. Pod tímto označením musí vystupovat na veřejných listinách i a na webu a dávají tím najevo, že se zabývají něčím, co zákon velmi volně definuje jako „politickou činnost“. V případě Memorial Ryazan byl použit jako důkaz obsah webových stránek organizace, kde je i mnoho dokumentů Amnesty International. Soud s tím, že práce hnutí byla „politická“, souhlasil.

Ruská vláda tvrdí, že cílem zákona je zvýšit transparentnost a odpovědnost občanských organizací v zemi – i když silné právní předpisy v této oblasti už v Rusku existují. „Restriktivní zákon o nevládních organizacích je špatně zamaskovaným pokusem ruských orgánů ještě víc potlačit a zdiskreditovat práci těch, kteří se odváží mluvit o lidských právech a prosazovat je,“ dodává k tomu Sergej Nikitin.

Od doby, kdy byl nový zákon přijat, jsou občanská sdružení a organizace po celém Rusku vystaveny tlaku, zastrašování, obtěžování a pomlouvačné kampani úřadů. Kanceláře stovek nevládních organizací – včetně moskevského sídla Amnesty International – byly „kontrolovány“ zaměstnanci státního zastupitelství, daňového úřadu a dalších vládních institucí.

Nový zákon je navíc v rozporu s povinnostmi Ruské federace, které vyplývají z podpisu řady mezinárodních dohod o lidských právech, a to včetně podpory práva na svobodu sdružování.

30.3.2017

Ruská federace: Zatčení členové organizace pro potírání korupce jsou vězni svědomí a měli by být okamžitě propuštěni

Zatýkání a jiné represe vůči zaměstnancům a dobrovolníkům Fondu proti korupci (ACF) jsou součástí posledního výrazného omezování práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu v Rusku.

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

2.11.2016

Update k lidskoprávní situaci v Ruské federaci

říjen 2016

19.7.2016

PRISONEXIT

Nová kampaň české Amnesty od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci. Zažijte pocit nespravedlivě vězněných na vlastní kůži!