Rusko: soudní porážka nevládní organizace je dalším nebezpečným znamením pro lidská práva

Ruské úřady se pokoušejí potlačit práci na poli lidských práv v zemi se stále větší silou.
Amnesty International (AI) upozorňuje na ruské praktiky poté, co jedna z nevládních organizací prohrála soud ve městě Ryazan, a to na základě nového represivního zákona. Organizace Memorial Ryazan nesouhlasila s rozhodnutím státního zástupce, že bude podle nového zákona označena jako „zahraniční agent“, což z její práce učiní práci „politickou“.

„Soudní porážka Memorial Ryazan je dalším nebezpečným znamením pro ruské nevládní organizace a ukazuje dopady zákona o „zahraničních agentech“ na budoucnost ochrany lidských práv v zemi,“ varuje Sergej Nikitin, ředitel kanceláře AI v Moskvě. „Pokud budou i další ruské soudy držet tuto cestu, eskaluje proces, který v podstatě paralyzuje všechna hnutí bojující za lidská práva. A Kreml si to určitě vychutná.“

Loni v červenci schválil prezident Vladimir Putin takzvaný „zákon o zahraničních agentech“, který pak vstoupil v platnost v listopadu 2012. Vyžaduje, aby všechny nevládní organizace přijímající byť i jen částečně finance ze zahraničí byly zaregistrovány jako „organizace plnící funkce zahraničních agentů“. Pod tímto označením musí vystupovat na veřejných listinách i a na webu a dávají tím najevo, že se zabývají něčím, co zákon velmi volně definuje jako „politickou činnost“. V případě Memorial Ryazan byl použit jako důkaz obsah webových stránek organizace, kde je i mnoho dokumentů Amnesty International. Soud s tím, že práce hnutí byla „politická“, souhlasil.

Ruská vláda tvrdí, že cílem zákona je zvýšit transparentnost a odpovědnost občanských organizací v zemi – i když silné právní předpisy v této oblasti už v Rusku existují. „Restriktivní zákon o nevládních organizacích je špatně zamaskovaným pokusem ruských orgánů ještě víc potlačit a zdiskreditovat práci těch, kteří se odváží mluvit o lidských právech a prosazovat je,“ dodává k tomu Sergej Nikitin.

Od doby, kdy byl nový zákon přijat, jsou občanská sdružení a organizace po celém Rusku vystaveny tlaku, zastrašování, obtěžování a pomlouvačné kampani úřadů. Kanceláře stovek nevládních organizací – včetně moskevského sídla Amnesty International – byly „kontrolovány“ zaměstnanci státního zastupitelství, daňového úřadu a dalších vládních institucí.

Nový zákon je navíc v rozporu s povinnostmi Ruské federace, které vyplývají z podpisu řady mezinárodních dohod o lidských právech, a to včetně podpory práva na svobodu sdružování.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

26.7.2018

Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

7.6.2018

Rusko – Země nesvobodná dle vlastní volby