Rusko: soudní porážka nevládní organizace je dalším nebezpečným znamením pro lidská práva

  Článek

Ruské úřady se pokoušejí potlačit práci na poli lidských práv v zemi se stále větší silou.

Amnesty International (AI) upozorňuje na ruské praktiky poté, co jedna z nevládních organizací prohrála soud ve městě Ryazan, a to na základě nového represivního zákona. Organizace Memorial Ryazan nesouhlasila s rozhodnutím státního zástupce, že bude podle nového zákona označena jako „zahraniční agent“, což z její práce učiní práci „politickou“.

„Soudní porážka Memorial Ryazan je dalším nebezpečným znamením pro ruské nevládní organizace a ukazuje dopady zákona o „zahraničních agentech“ na budoucnost ochrany lidských práv v zemi,“ varuje Sergej Nikitin, ředitel kanceláře AI v Moskvě. „Pokud budou i další ruské soudy držet tuto cestu, eskaluje proces, který v podstatě paralyzuje všechna hnutí bojující za lidská práva. A Kreml si to určitě vychutná.“

Loni v červenci schválil prezident Vladimir Putin takzvaný „zákon o zahraničních agentech“, který pak vstoupil v platnost v listopadu 2012. Vyžaduje, aby všechny nevládní organizace přijímající byť i jen částečně finance ze zahraničí byly zaregistrovány jako „organizace plnící funkce zahraničních agentů“. Pod tímto označením musí vystupovat na veřejných listinách i a na webu a dávají tím najevo, že se zabývají něčím, co zákon velmi volně definuje jako „politickou činnost“. V případě Memorial Ryazan byl použit jako důkaz obsah webových stránek organizace, kde je i mnoho dokumentů Amnesty International. Soud s tím, že práce hnutí byla „politická“, souhlasil.

Ruská vláda tvrdí, že cílem zákona je zvýšit transparentnost a odpovědnost občanských organizací v zemi – i když silné právní předpisy v této oblasti už v Rusku existují. „Restriktivní zákon o nevládních organizacích je špatně zamaskovaným pokusem ruských orgánů ještě víc potlačit a zdiskreditovat práci těch, kteří se odváží mluvit o lidských právech a prosazovat je,“ dodává k tomu Sergej Nikitin.

Od doby, kdy byl nový zákon přijat, jsou občanská sdružení a organizace po celém Rusku vystaveny tlaku, zastrašování, obtěžování a pomlouvačné kampani úřadů. Kanceláře stovek nevládních organizací – včetně moskevského sídla Amnesty International – byly „kontrolovány“ zaměstnanci státního zastupitelství, daňového úřadu a dalších vládních institucí.

Nový zákon je navíc v rozporu s povinnostmi Ruské federace, které vyplývají z podpisu řady mezinárodních dohod o lidských právech, a to včetně podpory práva na svobodu sdružování.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...