© Amnesty International

Napiš dopis, zachráníš život

  Článek

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

© Amnesty International

Znáte Skautský institut vPraze na Staromáku? Úžasný prostor! A právě tam zahájíme v předvečer Mezinárodního dne lidských práv, 9. prosince v16:00, náš letošní Maraton psaní dopisů! Upozorníme na téma žen bránících lidská práva u nás i ve světě dnes i v historii.

 

Od 16 až do 20 hodin můžou lidé psát, poslechnout si kapelu teepee, prohlédnout si výstavy o ženách českého disentu a Miladě Horákové nebo si pořídit obrázek v tematickém fotokoutku. Maraton symbolicky „odstartuje“ ředitel české Amnesty Mark Martin. Pár slov nám pak řekne představitelka českého ženského disentu Hana Kordová Marvanová. Marcela Linková představí svou knížku Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent a svůj příběh přidá i novinářka afghánského původu Fatima Rahimi.

Co je Maraton psaní dopisů?

 

Amnesty vlajková loď - celosvětová největší lidskoprávní kampaň, která se pořádá tradičně od roku 2002 od 10. prosince, tedy Dne lidských práv. Díky ručně psaným dopisům s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí pomáháme nespravedlivě vězněným a utlačovaným obráncům lidských práv.

 

Amnesty motivuje lidi po celé republice, aby pořádali maratonské akce a pomáhali tak násobit účinek apelů. Vloni Amnesty příznivci na skoro dvou stovkách stkání napsali na 16 000 dopisů. Letos už máme přihlášených přes 350 akcí!

 

Za jednotlivé případy se ve stejnou chvíli apeluje ve většině zemí světa, což vytváří mezinárodní tlak, který příslušné autority nemohou jen tak ignorovat. Proto se téměř u třetiny případu podaří prosadit zásadní změnu.

Přihlaste se k akci na FACEBOOKU!

 

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...