Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

Znáte Skautský institut vPraze na Staromáku? Úžasný prostor! A právě tam zahájíme v předvečer Mezinárodního dne lidských práv, 9. prosince v16:00, náš letošní Maraton psaní dopisů! Upozorníme na téma žen bránících lidská práva u nás i ve světě dnes i v historii.

Od 16 až do 20 hodin můžou lidé psát, poslechnout si kapelu teepee, prohlédnout si výstavy o ženách českého disentu a Miladě Horákové nebo si pořídit obrázek v tematickém fotokoutku. Maraton symbolicky „odstartuje“ ředitel české Amnesty Mark Martin. Pár slov nám pak řekne představitelka českého ženského disentu Hana Kordová Marvanová. Marcela Linková představí svou knížku Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent a svůj příběh přidá i novinářka afghánského původu Fatima Rahimi.

Co je Maraton psaní dopisů?

Amnesty vlajková loď - celosvětová největší lidskoprávní kampaň, která se pořádá tradičně od roku 2002 od 10. prosince, tedy Dne lidských práv. Díky ručně psaným dopisům s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí pomáháme nespravedlivě vězněným a utlačovaným obráncům lidských práv.

Amnesty motivuje lidi po celé republice, aby pořádali maratonské akce a pomáhali tak násobit účinek apelů. Vloni Amnesty příznivci na skoro dvou stovkách stkání napsali na 16 000 dopisů. Letos už máme přihlášených přes 350 akcí!

Za jednotlivé případy se ve stejnou chvíli apeluje ve většině zemí světa, což vytváří mezinárodní tlak, který příslušné autority nemohou jen tak ignorovat. Proto se téměř u třetiny případu podaří prosadit zásadní změnu.

Přihlaste se k akci na FACEBOOKU!

3.12.2018

Stážista/ka v mediálním oddělení

Česká pobočka největšího mezinárodního lidskoprávního hnutí hledá do svého mediálního oddělení akční/ho stážistu/ku na pomoc s Instagramem.

11.9.2018

KOORDINÁTOR/KA PRÁVNÍHO PORADENSTVÍ AI ČR

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

26.2.2018

Život s autismem? Není to žádná sranda, ve školce se mi smáli, teď mě respektují, říká Hájek