© TV Markíza

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

  Článek

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

© TV Markíza

Amnesty International vítá rozhodnutí slovenského generálního prokurátora ze 4. prosince, že propustí všech 12 aktivistů Greenpeace, kteří byli zatčeni a zadrženi poté, co  zavěsili transparent  s protestem proti těžbě uhlí na věži dolu ve městě Nováky 28. listopadu.

Organizace vyzývá slovenské činitele, aby vyšetřili okolnosti a důvody pro zadržení aktivistů, které trvalo šest dní. Amnesty International se obává, že původní rozhodnutí o držení obránců environmentálních lidských práv ve vazbě až do soudního procesu mělo vést  k tomu, že jiní aktivisté nebudou mít odvahu k dalším akcím na obranu životního prostředí a lidských práv.

12 aktivistů Greenpeace ze Slovenska, České republiky, Finska, Německa a Belgie bylo zadrženo od 28. listopadu do 4. prosince. Dne 2. prosince okresní soud ve městě Prievidza odmítl jejich žádost o kauci a měli zůstat ve vazbě až do soudního procesu. Aktivisté jsou obviněni z trestného činu poškozování a ohrožení provozu veřejného zařízení.

Okresní prokurátor, který požádal o zadržení až do soudního procesu, argumentoval, že aktivisté "by mohli znovu obsadit jinou energetickou společnost a pozastavit její provoz".  Okresní soudce souhlasil s tím, že neexistuje adekvátní záruka, že   aktivisté by  trestný čin nespáchali znovu.

I když pro orgány je legitimní  vyšetřovat a stíhat trestné činy, včetně těch proti majetku, je Slovensko vázáno svými závazky v oblasti lidských práv, aby zajistilo, že jakékoli opatření proti těm, kteří uplatňují svá práva, je přiměřené. V tomto případě, obránci environmentálních lidských práv uplatňovali  svá  práva na svobodu projevu, což použili  k informování veřejnosti o dopadu uhelného průmyslu na zdraví lidí na Slovensku a na životy lidí po celém světě z důvodu  jeho přispění ke změně klimatu.

Deník Referendum

S trochou nadsázky řečeno, slovenské úřady byly v tomto případě připraveny použít obrovskou palici na to, aby rozlouskly ořech. Veřejný protest a nenásilná přímá akce jsou legitimním způsobem, jak bránit lidská práva nebo chránit životní prostředí. Taková akce je obzvláště důležitá v souvislosti s klimatickými změnami, kdy je zapotřebí jednat rychle a musí být slyšet hlasy všech těch, kteří požadují účinná a okamžitá opatření k omezení klimatických změn.

Obránci environmentálních  lidských práv na celém světě jsou cílem kriminalizace a dehonestujících kampaní, jejichž cílem je zastavit je v ochraně životně důležitých přírodních zdrojů a stabilního klimatu, zejména pokud jejich činnosti kolidují s hospodářskými zájmy státu nebo korporací. Slovensko musí zajistit, aby nevstoupilo na tenký led kriminalizací těch, kteří jednají pokojně na obranu životního prostředí. Orgány se musí zdržet používání bezdůvodných trestních řízení a zajistit, aby aktivisté měli právo na svobodu projevu a shromažďování. 

POZADÍ

Cílem akce Greenpeace bylo ukázat veřejnosti podíl odpovědnosti uhelného průmyslu na změně klimatu. Aktivisté vystavovali  transparenty vyzývající k "ukončení éry uhlí" na důlní věži. Pomocí přímé akce se také snažili postavit se za radikálnější dohodu  mezi slovenskou vládou a uhelnou těžební společností. Dvanáct aktivistů i nadále čelí obviněním podle článku 286 odst. 1 písm. H) "škody způsobené trestným činem a ohrožení fungování veřejného zařízení, které lze trestat jedním až pěti lety".

 

 

Aktuální petice

  Slovensko

Žádáme spravedlnost pro oběti a ochranu lidských práv LGBTI+ komunity na Slovensku. Přidejte se

Dne 12. října zastřelil útočník před bratislavským klubem, kde se schází LGBTI+ komunita, 27letého Juraje a 23letého Matúše. Vražedný útok policie vyšetřuje jako teroristický čin. Vyzvěte s námi slovenskou vládu, aby přijala účinná opatření, která by útokům z nenávisti v budoucnu zabránila.

 

Aktuální počet podpisů: 406 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...