Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

  Článek

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.


V reakci na zprávy o zabití nejméně deseti lidí v souvislosti s protesty ve Venezuele, vydala ředitelka Amnesty International pro Ameriku Erika Guevara-Rosasová následující prohlášení: 

„Od začátku týdne vyrážejí do ulic ve Venezuele tisíce lidí, aby protestovaly proti vážné institucionální krizi a krizi v oblasti lidských práv, která postihla zemi. Namísto hledání řešení a zapojení se do dialogu s cílem zabývat se jejich požadavky, orgány pod velením Nicolase Madura  aplikují represivní politiku a vyslaly do ulic policisty a vojáky. 

Amnesty International obdržela stížnosti ohledně účasti neslavných Speciálních akčních sil Bolivarské národní policie, která již při jiných příležitostech byla  obviněna ze zneužití pravomocí a nadměrného používání síly. Toto vystavuje životy a fyzickou integritu lidí, kteří protestují, vážnému riziku. Vyskytly se také velmi vážné stížnosti na účast provládních ozbrojených skupin, pokoušejících se zabránit protestům v různých částech země. 

Protestování nemůže být synonymem smrti! Použití kulek ve snaze umlčet ty, kteří  uplatňují legitimní požadavky na svá lidská práva, dále snižuje šance na mírové řešení závažné institucionální a lidskoprávní krize, s níž se země v posledních letech potýká. 

V těchto dnech velkého napětí a sociálního konfliktu ve Venezuele musí Nicolas Maduro a další členové jeho vlády zastavit represi vůči lidem a především zaručit život a fyzickou integritu těch, kteří proti nim demonstrují." 

 

Přečtěte si více v angličtině nebo španělštině:

 

Venezuela: Orgány musí zastavit kriminalizaci a zabíjení mladých lidí žijících v chudobě (září 2018)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/09/venezuela-authorities-must-stop-criminalizing-and-killing-young-people-living-in-poverty/

 

"To není způsob, jak žít": Veřejná bezpečnost a právo na život ve Venezuele (září 2018)

https://www.amnesty.org/en/documents/amr53/8975/2018/en/

 

Venezuela: Regionální vlády musí ochránit lidi prchající ze země (září 2018)

https://www.amnesty.org/es/latest/news/2018/09/venezuela-regional-governments-must-provide-protection-for-people-fleeing-the-country/

 

 

Aktuální petice

  Venezuela

Odsoudili ji k třicetiletému trestu, ve vězení přišla o dítě. Pomozte nám dostat Emirlendris Benitez na svobodu!

Venezuelanka Emirlendris Benitez byla v roce 2018 zadržena a v nespravedlivém procesu odsouzena k třicetiletému trestu vězení. V době svého zatčení byla těhotná, přesto byla vystavena krutému mučení. Následně byla převezena do nemocnice, kde bylo bez jejího vědomí či souhlasu její těhotenství přerušeno. Podepište petici a požadujte okamžité propuštění Emirlendris.

 

Aktuální počet podpisů: 251 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...