© Amnesty International

Migrační aktuality - leden 2019

  Článek

Migrace   Řecko publikován 18.2.2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

© Amnesty International

Tisíce lidí bylo nuceno utéct v důsledku bojů v severovýchodní Sýrii

Útoky a nálety na jihovýchodě Sýrie v provincii Deir-ez-Zor vedou dle OSN k civilním ztrátám a dalšímu vysídlení. Více než 8500 těchto vysídlených osob z oblasti Hajin hledalo útočiště v táboře Al Hol v sousední provincii Al Hassakeh, říká tiskový mluvčí OSN Andrej Mahecic na briefingu v Ženevě. Odhaduje se, že 2 000 lidí stále zůstává uvězněných v oblasti Hajin, která je ovládána ISIC. Nebezpečná a obtížná cesta do tábora Al Hol vedla ke smrti 6 dětí. UNHCR a další humanitární organizace připravují nová místa pro stany v táboře Al Hol a distribuují materiální pomoc pro nově příchozí. Humanitární pracovníci dále pomáhají obyvatelům tábora Al-Areesha s přemístěním, protože dvě třetiny tábora jsou zaplaveny v důsledku povodní. Dle organizace Save the Children silný déšť a záplavy postihují také uprchlické tábory na severu provincie Idlib. 

Více zde a zde

Řecko zlepšuje podmínky v přijímacích centrech

Řecko zlepšuje podmínky v ostrovních přijímacích centrech. Ministr pro migrační politiku Dimitris Vitsas ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že vláda pracuje na zlepšení podmínek a zmírnění přetížení ve střediscích pro migranty a uprchlíky na ostrovech v Egejském moři. Řekl, že v pevninském Řecku budou vytvořeny dva nové tábory s kapacitou pro 1 500 osob, které urychlí převozy z ostrovů. V reakci na zprávu Oxfamu, která upozornila na nedostatek lékařů, řekl Vitsas, že do konce ledna bude zajištěno více lékařů. Přibližně 50 000 uprchlíků a migrantů přišlo do Řecka v roce 2018, přes 32 000 po moři a 18 000 přes pozemní hranici s Tureckem.

Více zde

Saudská žena pod ochranou OSN

Osmnáctiletá Rahaf al-Qunun ze Saudské Arábie získala ochranu OSN. Rahaf al-Qunun utekla před rodinou a v pondělí večer opustila letiště v Bangkoku pod ochranu UNHCR. "Zpracování případu a určení dalších kroků může trvat několik dní," řekl zástupce UNHCR v Thajsku Giuseppe de Vincentiis. "Jsme velmi vděční, že thajské úřady neposlaly Rahaf proti její vůli zpět a rozšiřují její ochranu," dodal. Ředitel thajské imigrační policie, generál Surachat Hakparn, uvedl, že byla převezena do bezpečí, zatímco se její žádost o azyl vyřizuje.  

Více zde a zde

Dívky v uprchlickém táboře v Keni bojují za lepší podmínky

Článek publikovaný v Marie Claire upozorňuje, že dívky v uprchlickém táboře Kakuma na severu Keni nemohou rozvinout svůj potenciál kvůli nedostatku vzdělaní a příležitostí. Školy v táboře Kakuma jsou přetížené, v současnosti připadá na jednoho učitele průměrně více než 95 studentů, není zde dostatek učebnic ani lavic. 

Více zde

Inspirace

Vickery United, fotbalový klub pro mladé uprchlíky v Dallasu v Texasu, získal na fotbalovém hřišti mnoho trofejí, ale zakladatel a trenér Danny Domingo říká, že hlavním cílem klubu je pomoci hráčům vyniknout především akademicky. Uprchlíkům jsou k dispozici tutoři, kteří jim pomáhají s jejich školními povinnostmi. 

Více zde

Indie deportuje druhou skupinu Rohingů zpět do Myanmaru

Indie deportuje druhou skupinu Rohingů do Myanmaru. Indie ve čtvrtek deportovala pětičlennou rodinu Rohingů do sousedního Myanmaru. Manžel, manželka a tři děti byli zadrženy v severovýchodním státě Assam kvůli nelegálnímu vstupu do země v roce 2013. První deportace sedmi rohingských mužů do Myanmaru se uskutečnila v říjnu a vyvolala strach z další repatriace. V Indii je asi 18 tisíc rohingských žadatelů o azyl registrovaných u UNHCR, avšak indická vláda odhaduje počet Rohingů v zemi zhruba okolo 40 tisíc.

Více zde a zde

Tisíce žadatelů o azyl se přesunuly pryč z řeckých ostrovů

Tisíce žadatelů o azyl byly přesunuty z řeckých ostrovů. Euronews uvádí, že tisíce uprchlíků a migrantů stále žijí v těžkých podmínkách. Nicméně stále pokračuje úsilí o přemístění těch nejzranitelnějších a o zlepšení podmínek pro ty, kteří čekají. Od začátku září UNHCR pomohlo řecké vládě přesunout více než 11 tisíc lidí z tábora Moria a dalších přijímacích středisek na řeckých ostrovech v Egejském moři do hotelů a bytů na pevnině. „Doufám a modlím se, aby situace ve Volvi byla lepší," řekl uprchlík ze Sýrie, když pomáhal svým čtyřem malým dětem, těhotným ženám a starší matce na autobus UNHCR, aby je dopravil na trajekt na Lesbos. UNHCR, s finanční pomocí z Evropské komise, pomáhá při přepravě lidí z přístavů. V posledních týdnech teploty klesaly a časté deště způsobily, že život je stále obtížnější.

Více zde

Inspirace

The Valencia Newcomer school ve Phoenixu v Arizoně pomohla 134 uprchlickým a přistěhovaleckým dětem ze 17 zemí, aby se naučily anglicky, poznaly novou kulturu a zvykly si na jiný školní systém. Cílem je připravit studenty na přesun do místních škol do jednoho roku. „Naši studenti potřebují svůj hlas, potřebují být slyšet, a pokud toto nemají, jejich talent a dary, které mají, nebudou nikdy sdíleny,“ řekla ředitelka školy Lynette Faulkner.  

Více zde

Boje v Demokratické republice Kongo vyhnaly 16 tisíc lidí do Konga-Brazzaville 

Konflikty mezi dvěma komunitami v provincii Mai-Ndombe na západě Demokratické republiky Kongo vyhnaly přibližně 16 000 uprchlíků do sousedního Konga-Brazzaville, které zažívá největší příliv uprchlíků za téměř deset let. Na tiskové konferenci v Ženevě tiskový mluvčí UNHCR Andrej Mahecic řekl, že staré soupeření mezi komunitami Banunus a Batende bylo obnoveno, což vedlo k desítkám úmrtí a stovkám zničených domů. Uprchlíci nyní žijí v obtížných podmínkách v odlehlých oblastech, z nichž některé jsou přístupné pouze po řece, a tak se komunita potýká s problémy s přístupem k vodě, potravinám a zdravotní péči. Úřady Konga-Brazzaville požádaly o pomoc UNHCR a další humanitární organizace. 

Více zde.

Desítky tisíc vnitřně vysídlených lidí odešlo po útoku bez pomoci 

Desítky tisíc vnitřně vysídlených lidí v severovýchodním městě Rann zůstalo bez pomoci po útoku skupiny Boko Haram. V době útoku žilo ve městě Rann asi 70 000 vnitřně vysídlených lidí. Přibližně 9 000 osob uprchlo přes nedalekou hranici s Kamerunem, kde UNHCR vyjádřil znepokojení o tom, že několik tisíc nových příchozích bylo nuceně vráceno zpět do Nigérie. Humanitární koordinátor OSN v Nigérii Edward Kallon uvedl, že sklady obsahující humanitární zásoby byly vypleněny a zničeny. Město nebylo pro humanitární organizace přístupné ani po silnici, ani letecky. 

Více zde a zde.

Ekvádor zpřísňuje kontroly venezuelských migrantů a žadatelů o azyl

Prezident Lenin Moreno v neděli uvedl, že se mohou zpřísnit vstupní požadavky pro občany Venezuely. Toto oznámení následovalo po zprávě, že v sobotu večer venezuelský muž zavraždil svou těhotnou ekvádorskou přítelkyni poté, co ji držel jako rukojmí na rušné ulici v severním městě Ibarra. Moreno uvedl, že vláda může vytvořit nové "zvláštní povolení" pro vstup Venezuelanů do země. Ekvádor odhaduje, že v loňském roce vstoupilo do země přes Kolumbii přibližně 1,3 milionu Venezuelanů, avšak většina z nich pokračovala do Peru.

Více zde

Inspirace

Vůbec poprvé byl uprchlík mezi spolupředsedy, kteří pomáhají formovat diskuse na letošním výročním zasedání Světového ekonomického fóra, které začíná v úterý ve městě Davos. Seznamte se s Mohamedem Hassanem Mohamudem, somálským uprchlíkem žijícím v uprchlickém táboře Kakuma v Keni. 

Více zde.

Kamerun vrací tisíce uprchlíků z Nigérie 

Po násilném útoku skupiny Boko Harama na město Rann dne 14. ledna uprchlo přibližně 9 000 lidí přes nedalekou hranici s Kamerunem. Podle UNHCR však Kamerun nuceně navrátil několik tisíc uprchlíků a 267 nigerijských uprchlíků, kteří byli v zemi od roku 2014. „Tato akce byla zcela neočekávaná a ohrozila životy tisíců uprchlíků," uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi ve svém prohlášení. Apeloval na Kamerun, aby dodržoval své závazky vyplývající z vnitrostátního a mezinárodního práva uprchlíků a okamžitě zastavil vracení uprchlíků. Násilí ve městě Rann, které před pondělním útokem hostilo více než 70 000 vnitřně vysídlených lidí, zničilo velké části města. Nejméně 14 lidí při útoku zemřelo.

Více zde a zde

Etiopie umožňuje uprchlíkům opustit tábory a začít pracovat 

Etiopie ve čtvrtek schválila zákon, který udělí téměř miliónu uprchlíků právo pracovat a žít mimo tábory. V současné době je více než 900 000 lidí, kteří hledali bezpečí v Etiopii, rozděleno do 20 táborů. Nový zákon, který umožní uprchlíkům cestovat po celé zemi, pracovat, navštěvovat školy, registrovat nově narozené a získat přístup k finančním službám, je v souladu se závazkem Etiopie přijmout Globální pakt OSN o uprchlících. Cíle paktu zahrnují zvyšování soběstačnosti uprchlíků a uvolnění tlaku na hostitelské země. UNHCR, který se podílel na přípravě zákona, dnes uvítal jeho přijetí a označil jej za "jednu z nejprogresivnějších politik vůči uprchlíkům v Africe".

Více zde a zde.

Inspirace

Lawrence byla státní zástupkyní v Demokratické republice Kongo, ale byla nucena svou zemi opustit. V Jihoafrické republice pracovala jako uklízečka, avšak byla odhodlána dělat víc. Nyní jako dobrovolnice učí matematiku ve škole svých dětí a dostává podporu od Scalabriniho centra v Kapském městě. Jejím dalším cílem je uznání jejího právnického vzdělání v Jihoafrické republice. 

Více zde.   


Thajsko mění svou uprchlickou politiku 

Ve středu uvedl nově jmenovaný thajský šéf imigrace Surachate Hakparn, že uprchlíci už nebudou vraceni do svých zemí původu "nedobrovolně". Země není signatářem Úmluvy o právním postavení uprchlíků a dříve byla kritizována za zadržování uprchlíků, žadatelů o azyl a jejich deportaci do zemí, kde jim může hrozit nebezpečí. Surachate Hakparn se zavázal, že v budoucnu bude thajské zacházení s uprchlíky v souladu s  "mezinárodními normami".

Více zde

Život během zimy ve válečné zóně východní Ukrajiny

Během zimy mohou teploty na Ukrajině klesnout na -20 stupňů Celsia. Pět let trvající konflikt donutil 1,5 milionu lidí opustit své domovy, avšak mnozí z těch, kteří museli uprchnout, již vyčerpali své zdroje a nemohou si dovolit platit za vytápění, potraviny ani léky. Tuto zimu UNHCR a další neziskové organizace zajistí distribuci paliva, oblečení a finančních prostředků.

Více zde

Inspirace

Afgánský uprchlík Ahmad Musawer Faizi má vášeň pro módu už od té doby, kdy jako dítě pozoroval svou matku, jak šije oblečení. Nyní je součástí skupiny šesti uprchlíků žijících v Jakartě, kteří se vzdělávají prostřednictvím projektu vytvořeného indonéskou módní podnikatelkou Frankou Soerií. Uprchlíci se učí jak vytvářet vlastní návrhy a organizovat módní přehlídky.

Více zde.

Syřané v boji o život v odlehlém pouštním táboře

OSN upozorňuje na tvrdé podmínky v táboře Rukban, které stále více ohrožují životy vysídlených Syřanů, jichž se v táboře nachází přibližně 45 000. V táboře Rukban, který se nachází na hranicích s Jordánskem, zemřelo v posledním měsíci přinejmenším osm dětí – většina dětí do čtyř měsíců – kvůli extrémní zimě a nedostatečné lékařské péči. „Potřeba pomoci je v táboře Rukban velice naléhavá,“ uvedl Geert Cappelaere, regionální ředitel UNICEF. OSN vyzvala všechny strany, aby okamžitě usnadnily novou dodávku humanitárních zásob do tábora. 

Více zde, zde a zde

EU usiluje o dočasnou dohodu o zachráněných uprchlících a migrantech 

The Guardian uvádí, že Evropská unie se pokouší dosáhnout dohody o dočasných opatřeních pro zacházení s uprchlíky a přistěhovalci zachraňovaných na moři, a to po řadě incidentů, které zanechaly zachráněné lodě několik dní uvízlé ve Středozemním moři. Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos ve svém projevu v Evropském parlamentu v úterý vyzval k ukončení takových "ad-hoc řešení". Plán dočasného řešení, dokud se státy EU nedohodnou na reformách azylového práva EU, má údajně podporu přibližně deseti členských států. 

Více zde

Inspirace

Nagham Nawzat, jezídská gynekoložka z Iráku, se poslední čtyři roky věnuje pomoci jiným jezídským ženám překonat své zkušeností z držení v zajetí ISIS poté, co militantní skupina napadla Sinjar v roce 2014. Prostřednictvím charity, kterou založila, pomáhá ženám zotavit se z následků zajetí a vypořádat se s jejich traumaty. 

Více zde

Indie zadržela skupinu Rohingů uvízlou na hranicích s Bangladéšem 

Indická policie v úterý zatkla skupinu 31 rohingských mužů, žen a dětí, kteří byli od pátku uvíznutí na hranici poté, co jim byl odepřen vstup do Bangladéše. Policejní úředník uvedl, že byli zatčeni za obvinění ze vstupu do Indie bez platných cestovních dokladů. Skupina žije posledních šest let v indickém státě Jammu a Kašmír. Tvrdili, že bangladéšská pohraniční stráž je zbila a zabavila jim doklady totožnosti. Al Jazeera uvádí, že v pondělí večer byla další skupina 30 Rohingů zatčena v sousedním státě Assam. UNHCR vyjádřil znepokojení nad tím, že strach mezi rohingskými uprchlíky a žadateli o azyl v Indii může způsobit to, že jiní se vydají do Bangladéše jinými nebezpečnějšími cestami. 

Více zde

Drsná zima v Kábulu

Dle OSN žije více než 1,2 milionu vnitřně vysídlených lidí v Afghánistánu v neoficiálních osadách. Mnozí z nich jsou bývalí uprchlíci, kteří se po letech vrátili z Pákistánu a Íránu. Norská uprchlická rada v úterý varovala, že vysídlené rodiny žijící v provizorních přístřeších v Kábulu jsou velice špatně vybavené na to, aby přečkaly zimu, kdy teploty dosahují až minus 15 stupňů Celsia. UNHCR v prosinci odhadoval, že pomoc během zimy potřebuje 620 000 lidí a na pomoc organizací a afghánské vlády dosáhne pouze 420 000 z nich. „Zůstává ještě nejméně 28 000 rodin, které ještě pomoc potřebují,“ poznamenala agentura. 

Více zde

Inspirace 

Libanonská režisérka Nadine Labaki si v ulicích Bejrútu všimla třináctiletého syrského uprchlíka Zaina Al Rafeea, kterého obsadila jako hlavní postavu ve filmu „Capernaum“, který byl nominován na Oskara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. UNHCR se setkal se Zainem a jeho rodinou minulý rok, když se připravovali na nový život v Norsku. 

Více zde

Stovky uprchlíků byly vystěhovány v důsledku uzavření přijímacího střediska v Itálii

Více než 500 lidí bylo nuceno opustit druhé největší přijímací středisko v zemi pro žadatele o azyl, ve městě Castelnuovo di Porto. The Guardian uvádí, že v úterý a ve středu bylo vystěhováno 105 lidí a zbývajících 430 bude vystěhováno ještě před uzavřením střediska 31. ledna. Italský ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že uzavření tohoto centra a dalších přijímacích center by ušetřilo 6 milionů eur ročně. Obyvatelé střediska, z nichž mnozí byli v procesu azylového řízení, byli odvezeni autobusem na neznámé místo. Starosta města Riccardo Travaglini se nechal slyšet, že několikaletá práce, která pomáhala s integrací uprchlíků, byla zničena.  

Více zde a zde

Vnitřně vysídlení Libyjci se nemohou vrátit domů 

Dle organizace Human rights watch se většina asi 48 000 bývalých obyvatel libyjského města Tawergha stále nedokázala vrátit domů. Tito lidé byli před sedmi lety násilně přemístěni. Navzdory dohodám o usmíření, které měly usnadnit cestu k návratu do města Tawergha, byly skupiny navrátilců opakovaně ohrožovány ozbrojenými skupinami. HRW uvedla, že od prosince se jen asi 100 rodin pokusilo vrátit. Tyto rodiny musí čelit zdevastované infrastruktuře bez elektřiny a tekoucí vody, nedostatečné zdravotní péči a nedostatečným možnostem vzdělání.  

Více zde

Inspirace

Mohamed Al Said nedávno dokončil speciální roční program pro uprchlíky provozovaný berlínskou dopravní společností. Tento program spojil jazykové kurzy s technickým vzděláním, a především řidičskou praxí. Mohamed má nyní práci na plný úvazek jako řidič autobusu. A sám říká, že je to příležitost, která znamená všechno. 

Více zde

Osm lidí bylo zabito v jemenském centru pro vnitřně vysídlené osoby

Bombardování střediska pro vnitřně vysídlené v jemenské severozápadní provincii Hajjah zabilo v sobotu 8 lidí a dalších 30 zranilo. OSN v neděli varovala, že boje v oblasti Hajjah se během posledních dvou měsíců vystupňovaly, což vedlo ke zvýšení počtu civilních obětí a přemístění stovek rodin. V oblasti Haradh, kde probíhalo ostřelování centra, byly kvůli násilí uzavřeny nemocnice a další veřejné služby. Podle OSN potřebuje Hajjah rozsáhlou humanitární pomoc, více než jeden milion lidí trpí nedostatkem potravin.  

Více zde a zde

Podpora venezuelských uprchlíků

Vůdci Latinské Ameriky vyzvali k podpoře venezuelských uprchlíků. UNHCR a IOM dnes zveřejnily prohlášení o fyzických a verbálních útocích proti Venezuelanům v regionu jako "velmi znepokojující" a vyzývají politické vůdce, aby odsoudili xenofobii a rasismus. 

Více zde

Inspirace

Na jedné farmě v hrabství Mayo dostávají uprchlíci přesídlení do Irska možnost pracovat a vyměňovat si dovednosti s místními zemědělci v rámci desetitýdenní iniciativy "sociální zemědělství". Uprchlíci jako Abdul, kteří měli před konfliktem vlastní farmu v Sýrii, přinesli s sebou dovednosti, které irští zemědělci považují za cenné. "Mohou nám ukázat jinou kulturu a my jim můžeme zase ukázat, jak zde věci děláme my," říká místní farmář Oliver Dixon.

Více zde

Spojené království začne vracet žadatele o azyl zpět do Francie 

Ve čtvrtek byli do Francie vráceni neúspěšní žadatelé o azyl, kteří přišli do Spojeného království v říjnu. Ministerstvo vnitra uvedlo, že chce poskytnout "silné odrazující prostředky proti nebezpečným přechodům". Místní tajemník Sajid Javid oznámil tento krok jako součást dohody s Francií, která ukáže, že Spojené království financuje dodatečné bezpečnostní vybavení a dohled nad francouzským pobřežím. The Independent uvádí, že tato politika návratů se bude týkat osob, které překročily Lamanšský průliv od 1. října, včetně těch, kteří požádali o azyl v Británii. 

Více zde

Vzdělávání rohingských uprchlíků

UNICEF ve čtvrtek oznámil, že 150 000 rohingských dětí v táborech ve městě Cox’s Bazar nyní navštěvuje vzdělávací centra. Humanitární pracovníci postavili kolem 1600 takových středisek, ale tisíce dětí školy stále nenavštěvuje. UNICEF tento rok usiluje o vzdělání pro 260 000 dětí, a to postavením dalších 900 vzdělávacích center. UNICEF se dále snaží o poskytnutí další odborné přípravy pro dospívající. 

Více zde

Inspirace

Patnáct let po příjezdu do Británie jako uprchlík se Noor Husin stal prvním afghánským hráčem, který se objevil v English Football League. Hovořil s BBC o svých raných letech v první linii v konfliktu v Afghánistánu a jak se přizpůsobil novému životu v jižním Londýně. „Brzy jsem se cítil jako Brit,“ říká. „Byl jsem obklopen laskavými lidmi, díky kterým jsem se cítil vítaný.“ Noor nyní sní o pomoci Afghánistánu kvalifikovat se na světový pohár. 

Více zde

Zdroj: UNHCR

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...