Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

Objevily se zprávy, že Taši Wangčukovi odpírají právníka. 15. ledna 2019 se právník Lin Čchi-lej pokusil Tašiho navštívit ve věznici Tung-čchuan, ve městě Si-ning v provincii Čching-chaj, aby si s ním promluvil o nespokojenosti s původním rozsudkem a průběhem odvolání a o jeho přání podat žádost k nejvyššímu soudu. Při příchodu mu sdělili, že žádost musí projít Oddělením vnitřního vyšetřování, ale i tam byla jeho žádost zamítnuta. Vedoucímu oddělení Jangu Tungovi bylo sděleno, že povolení k návštěvě by muselo přijít z ještě vyšších pozic, protože Taši Wangčuk byl „zapletený“ v „citlivém zločinu.“ Lin Čchi-lejovi slíbili, že se mu brzy ozvou s dalšími informacemi.

Během období po odsouzení mohl Taši Wangčuk vidět svou rodinu pouze třikrát. Přímo po prvním odvolacím řízení v srpnu 2018 bylo rodině povoleno se s ním setkat, ale když se mu pokusili druhý den přinést nějaké oblečení, řekli jim, že Taši už byl převezen do Si-ningu. V listopadu 2018 mohli Tašiho ve vězení navštívit sourozenci, teď už ale opět čekají na další povolení.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.