Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

Objevily se zprávy, že Taši Wangčukovi odpírají právníka. 15. ledna 2019 se právník Lin Čchi-lej pokusil Tašiho navštívit ve věznici Tung-čchuan, ve městě Si-ning v provincii Čching-chaj, aby si s ním promluvil o nespokojenosti s původním rozsudkem a průběhem odvolání a o jeho přání podat žádost k nejvyššímu soudu. Při příchodu mu sdělili, že žádost musí projít Oddělením vnitřního vyšetřování, ale i tam byla jeho žádost zamítnuta. Vedoucímu oddělení Jangu Tungovi bylo sděleno, že povolení k návštěvě by muselo přijít z ještě vyšších pozic, protože Taši Wangčuk byl „zapletený“ v „citlivém zločinu.“ Lin Čchi-lejovi slíbili, že se mu brzy ozvou s dalšími informacemi.

Během období po odsouzení mohl Taši Wangčuk vidět svou rodinu pouze třikrát. Přímo po prvním odvolacím řízení v srpnu 2018 bylo rodině povoleno se s ním setkat, ale když se mu pokusili druhý den přinést nějaké oblečení, řekli jim, že Taši už byl převezen do Si-ningu. V listopadu 2018 mohli Tašiho ve vězení navštívit sourozenci, teď už ale opět čekají na další povolení.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.