Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

  Článek

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

Objevily se zprávy, že Taši Wangčukovi odpírají právníka. 15. ledna 2019 se právník Lin Čchi-lej pokusil Tašiho navštívit ve věznici Tung-čchuan, ve městě Si-ning v provincii Čching-chaj, aby si s ním promluvil o nespokojenosti s původním rozsudkem a průběhem odvolání a o jeho přání podat žádost k nejvyššímu soudu. Při příchodu mu sdělili, že žádost musí projít Oddělením vnitřního vyšetřování, ale i tam byla jeho žádost zamítnuta. Vedoucímu oddělení Jangu Tungovi bylo sděleno, že povolení k návštěvě by muselo přijít z ještě vyšších pozic, protože Taši Wangčuk byl „zapletený“ v „citlivém zločinu.“ Lin Čchi-lejovi slíbili, že se mu brzy ozvou s dalšími informacemi.

Během období po odsouzení mohl Taši Wangčuk vidět svou rodinu pouze třikrát. Přímo po prvním odvolacím řízení v srpnu 2018 bylo rodině povoleno se s ním setkat, ale když se mu pokusili druhý den přinést nějaké oblečení, řekli jim, že Taši už byl převezen do Si-ningu. V listopadu 2018 mohli Tašiho ve vězení navštívit sourozenci, teď už ale opět čekají na další povolení.

 

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...