Rekordní zisky českých zbrojařů na úkor lidských práv

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 2.10.2013

Výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu: České zbrojovky vydělaly vloni oproti roku 2011 dvojnásobek. Více než třetina zbraní směřovala do zemí, kde hrozí jejich zneužití proti lidským právům.

Obchod s vojenským materiálem zažívá v současnosti nebývalý rozmach, který českým zbrojařům přinesl v roce 2012 rekordní zisky.

Podle výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR byl z České republiky v minulém roce vyvezen vojenský materiál za 6,8 mld. korun – to oproti roku 2011 představuje nárůst o více než 50 %. Tato lichotivá čísla pro český zbrojařský průmysl však obsahují i černou kapitolu, která souvisí s exportem vojenského materiálu do zemí a regionů, kde kvalita demokracie nedosahuje ani minimálních standardů (např. Jemen, Egypt nebo Alžírsko).

Podle analýzy Amnesty International směrovalo v roce 2012 až 38,6 % z celkového objemu vyvezeného vojenského materiálu do zemí, kde neexistuje demokratická kontrola ozbrojených složek, nezávislé soudnictví a policie a způsob vlády je z podstaty autoritářský. Tento podíl se oproti roku 2011 zvýšil. Posledních minimálně 6 let se stabilně drží nad třetinou celkového exportu.

Režimy ve výše zmíněných zemí, které Amnesty International považuje za nestabilní, nerespektují základní lidská a politická práva svých občanů a v případě nutnosti neváhají použít násilí na prosazení vlastních zájmů a vynucení pořádků. Ministerstvo zahraničních věcí ČR v tomto kontextu nadále vyhodnocuje situaci v těchto zemích jako dostatečně stabilní, přičemž povoluje nebo povolovalo export vojenského materiálu i v případech, kdy represivní charakter elit neumožňuje objektivně předpokládat, že daný materiál nebude v žádném případě zneužit. Události v Egyptě, Turecku, Jemenu, Sýrii nebo Libyi v posledních měsících jsou toho jasným důkazem.

„Vývoz do zmíněných zemí je v České republice často dán historicky – ČSSR ve velkém vyvážela např. do Egypta nebo Sýrie a tradiční obchodní napojení přetrvalo. V současných konfliktech se mnohde bojuje se starými zbraněmi československé výroby. To už v současnosti neovlivníme. Ale chceme, aby se to samé stalo za pár let se zbraněmi, které vyrábíme a vyvážíme teď? To je podle mého velké reputační riziko – Česko je ve světě známé svým pozitivním postojem k obhajobě lidských práv. A vývozem do zemí, kde v budoucnosti hrozí jejich porušování, dobrou reputaci riskuje,“ upozorňuje Michal Mochťak, expert Amnesty International ČR na problematiku zbraní.

Amnesty usiluje o to, aby odborníci i široká veřejnost měli úplné a včasné informace o exportu českých zbraní – tomu vydání výroční zprávy ve 3. čtvrtletí následujícího roku neodpovídá. Systém informování by měl být aktuální, dostupný a transparentní. Vládní resorty musí mít zodpovědný přístup k této problematice v souladu se zahraničně-politickou strategií České republiky i s mezinárodními závazky země.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...