© Gergo Toth

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

  Článek

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

© Gergo Toth

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku se v současné době intenzivně diskutuje nejen na úrovni EU. V úterý 19. března zase bude k řešení na Radě pro obecné záležitosti (GAC) v Bruselu, které se pravidelně účastní i česká delegace v čele s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.  

Proto do Česka přijíždí experti na poměry v Polsku a Maďarsku, aby upozornili na zhoršující se situaci a hrozby pro Evropskou unii i jednotlivé země.  

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku je totiž alarmující a systémové kroky, které v našich sousedních zemích podkopávají právní stát a porušují lidská práva, jsou rizikem pro celou Evropskou unii a neměla by být lhostejná ani partnerským zemím z Visegrádu, jako je Česko. 

Kolegové proto půjdou na domluvené schůzky na českých ministerstvech zahraničí a spravedlnosti nebo se zástupci parlamentních výborů (zahraniční, pro evropské záležitosti, ústavněprávní) a pak budou k dispozici vybraným novinářům.

Barbora Černušáková je Amnesty výzkumnice na Polsko, která už několik let mapuje tamní situaci, jezdí na mise a reportuje svá zjištění ve výzkumných zprávách. 

Aron Demeter je vedoucí kampaní v Amnesty Maďarsko, který je dokonce na seznamu asi 200 lidí, které premiér Orbán označil za „Sorosovu žoldáckou armádu.“ Ohrožená je celá maďarská Amnesty.  

Polsko i Maďarsko už totiž čelí řízení o porušení Smlouvy o Evropské unii (SEU), které je v historii existence EU velmi unikátní.  Poprvé totiž došlo k aktivaci tzv. článku 7, který procesně hlídá právě dodržování lidských práv a zásad právního státu - hodnot společných všem zemím EU.   

POLSKO systematicky podkopává nezávislou soudní moc, ohrožuje nezávislost Ústavního soudu a disciplinárně stíhá soudce, kteří se tomu postavili. Existuje riziko, ľe v zemi bude ve střednědobém horizontu ohroženo i právo na svobodný proces. Zároveň vláda omezuje svobodu shromažďování a projevu – policie používá proti pokojným demonstrantům nepřiměřenou sílu, lidé čelí nesmyslným restriktivním opatřením včetně obtěžování, zastrašování a zdlouhavému soudnímu řízení. 

MAĎARSKO se ve velké míře snaží umlčet nesouhlas. Kriminalizuje se legitimní lidskoprávní práce, omezují a zakazují se neziskové organizace, prostor pro občanskou společnost se víc a víc zužuje. Takzvaný„LEXSoros“ je likvidační pro organizace pracující s uprchlíky a migranty, velké riziko pociťuje i tamní pobočka Amnesty International.

 

 

 

Aktuální petice

  Maďarsko

Podpořme maďarskou občanskou společnost. Vyjádřeme jim solidaritu!

V Maďarsku dochází od roku 2010 k zásadním změnám ovlivňujícím celou společnost, poslední dva roky se však situace prudce zhoršuje. Dochází k přijímání kontroverzních zákonů a k systematickým legislativním reformám a represivním opatřením. Patří sem reforma soudnictví, voleb, daní a kontroverzní zákony upravující svobodu projevu, petiční a sdružovací právo.

 

Aktuální počet podpisů: 1419 Náš cíl: 1500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...