Mladý ruský blogger odsouzen ke 3,5 letům odnětí svobody za rouhání

  Článek

Ruslan Sokolovsky byl dne 11.05.2017 odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 3,5 let. Tím, že hrál hru Pokémon Go v ruské katedrále, natočil se při tom a video umístil na YouTube se dle soudu dopustil trestného činu rouhání a urážky věřících.

Blogger byl odsouzen na základě článků 282 (podněcování k nenávisti nebo nepřátelství a ponižování lidské důstojnosti) a 148 (porušování práva na svobodu svědomí a svobodu náboženského vyznání). Článek 148 byl upraven v roce 2013 přijetím tzv. zákonu o rouhání - od té doby je běžně využíván k sankcionalizaci různých "protipolitických" akcí, např. vystoupení punkové skupiny Pussy Riot. Podle ředitele ruské Amnesty International, Sergeje Nikitina, je Sokolovského případ dalším útokem proti svobodě projevu. Ačkoliv mladíkovo chování může být v mnohých očích zcela pochopitelně vnímáno jako projev neúcty k náboženství, samotný akt nestačí k jeho stíhání a odsouzení. V případě Sergeje Sokolovského lze tedy spatřit jasné poselství ruských autorit směrem ke všem, kteří by chtěli zesměšňovat groteskní zákon o rouhačství. 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...