Řecko musí zabránit dalšímu extremistickému násilí

  Článek

Diskriminace publikován 1.10.2013

Amnesty k tomu vyzývá poté, co jeden z příznivců krajní pravice ve středu 18. září v Athénách ubodal k smrti hudebníka a antifašistického aktivistu.

Čtyřiatřicetiletý Pavlos Fyssas, který byl dobře známý svými antifašistickými názory, byl zavražděn 18. září brzy ráno. Policie uvedla, že očití svědkové útočníka identifikovali, a ten byl na místě zadržen. Je jím pětačtyřicetiletý muž, který se přihlásil k členství v krajně pravicové politické straně Zlatý úsvit, a který se k činu údajně přiznal.

Zlatý úsvit popřel jakékoli zapojení do útoku, policie však přesto spustila prohledávání několika kanceláří strany. Na protest proti Fyssasově vraždě se ve středu večer konalo několik demonstrací.

„Politicky motivované násilí tohoto druhu je nepřijatelné kdekoli na světě a historie ukázala vážné následky, pokud ho nebudeme kontrolovat. Řecké orgány musí vyslat jasný signál, že takovéto útoky nebudou tolerovat, a odpovědní jedinci musí být vydáni spravedlnosti,“ prohlásila Jezerca Tiganiová, náměstkyně ředitele Evropského a středoasijského programu Amnesty International.

„Amnesty International vyjádřila opakovaně obavy nad tím, jak jsou nesnášenlivost a násilí v posledních letech na vzestupu, a projevují se veřejnými činy xenofobie a rasismu, které se však setkaly pouze se slabou reakcí úřadů. Řecké orgány musí zastavit tento nebezpečný nárůst předtím, než budou porušena další lidská práva, což představuje vážnou hrozbu pro bezpečnost jednotlivců a jejich schopnost uplatňovat právo na svobodu projevu. Lidé musí být schopni vyjádřit své politické přesvědčení bez obav z fyzického násilí.“

Těsně před svou smrtí měl údajně Fyssas slovní spor v jednom z athénských barů. Po odchodu z baru byl se svými přáteli přepaden, údajně skupinou pravicových extremistů.

Podle očitých svědků bylo do přepadení zapojeno 15 až 20 lidí a řada z nich měla na sobě černá trička a vojenské kalhoty, podobné oblečení, jaké nosí příznivci Zlatého úsvitu. Policie prohlásila, že pětačtyřicetiletý pachatel se na místě objevil o několik okamžiků později a oháněl se nožem, který pak použil k zabití Fyssase.

Vlna zabíjení se v Řecku objevila uprostřed vážně hospodářské krize po několika letech úsporných opatření. Krajně pravicové názory jako ty, ke kterým se hlásí Zlatý úsvit, během této doby získaly značnou podporu – strana má v současné době 18 míst v řeckém parlamentu.

12. září stoupenci Zlatého úsvitu údajně napadli skupinu členů Řecké komunistické strany, přičemž 8 lidí bylo zraněno a muselo vyhledat lékařské ošetření. Útoky vůči přistěhovalcům a uprchlíkům jsou v posledních dvou letech v zemi rovněž na vzestupu, některé z nich taktéž skončily smrtí. „Tento nárůst xenofobie, nesnášenlivosti a politicky motivovaných útoků je v Řecku skutečně děsivý, orgány musí okamžitě jednat, aby zabránily šíření tohoto násilí ještě předtím, než se jim vymkne z rukou,“ řekla Tiganiová.

Podle deníku Britské listy již řecká vláda dala najevo, že bude o zákaz strany usilovat. Ministr veřejného pořádku Nikos Dendia zrušil cestu do zahraničí a uvedl, že vláda přijme mimořádný zákon, jehož účelem bude Zlatý úsvit zakázat. „Stát nebude tolerovat ani přijímat činy a praktiky, které ochromují právní systém,“ řekl ministr reportérům a dodal, že vražda „jasně ukazuje, kam Zlatý úsvit směřuje.“

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...