Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.
Soud v Rostově na Donu prodloužil domácí vězení udělené Anastasii Ševčenkové do 17. června. Ruská vězeňkyně svědomí v minulosti spolupracovala s prodemokratickým hnutím bojující za lidská práva "Otevřené Rusko" je zadržována, aniž by spáchala nějakou prokazatelnou trestnou činnost. Další bývalý člen hnutí Otevřené Rusko Maxim Vernikov nyní čelí vyšetřování. Dne 14. března 2019 byl prohledán jeho byt a Maxim byl vyslýchán jako podezřelý z trestné činnosti. Pokud by Anastasia a Maxim byli shledáni vinnými, hrozí jim trest až 6 let odnětí svobody. Amnesty International volá po okamžitém zastavení perzekucí v Rusku. Trestní stíhání zmiňovaných osob musí být ihned zastaveno a represivní zákon o "nežádoucích organizacích" je nutno okamžitě zrušit.

27.5.2019

Seznam: 5 let vězení Olega Sencova

25.2.2019

Ojub Titiev si 11. března 2019 u soudu vyslechne rozsudek

11. března 2019 vynese soud rozsudek nad Ojubem Titijevem, vedoucím ruské nevládní organizace Memorial se sídlem v Čečensku.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.