Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

Amnestie se konala u příležitosti ázerbájdžánského svátku na oslavu jarní rovnodennosti Nourúz. Propuštěno bylo přes 400 lidí, včetně mladých aktivistů a politiků, kteří byli nespravedlivě uvězněni.

Oba byli k desetiletému trestu odsouzeni v květnu 2016 po uspořádání veřejného politického protestu - v předvečer narozenin bývalého prezidenta Ázerbájdžánu namalovali na jeho sochu protestní zprávy. Oficiálně byli ale odsouzeni za přechovávání drog. K doznání byli přinuceni násilím. V roce 2016 na jejich podporu mohli psát lidé dopisy v rámci akce Maraton psaní dopisů. Dopis za jejich propuštění tehdy napsalo na 230 000 lidí.

Propuštěn byl i vězeň svědomí a člen hnutí NIDA Ilkin Rustamzade. Ten byl vězněn od roku 2013 za kritiku vlády.

7.5.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl po měsíci propuštěn z vězení

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl 29. dubna propuštěn z vazby, kde strávil 30 dní za údajný odpor vůči policejním příkazům.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.