Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

Amnestie se konala u příležitosti ázerbájdžánského svátku na oslavu jarní rovnodennosti Nourúz. Propuštěno bylo přes 400 lidí, včetně mladých aktivistů a politiků, kteří byli nespravedlivě uvězněni.

Oba byli k desetiletému trestu odsouzeni v květnu 2016 po uspořádání veřejného politického protestu - v předvečer narozenin bývalého prezidenta Ázerbájdžánu namalovali na jeho sochu protestní zprávy. Oficiálně byli ale odsouzeni za přechovávání drog. K doznání byli přinuceni násilím. V roce 2016 na jejich podporu mohli psát lidé dopisy v rámci akce Maraton psaní dopisů. Dopis za jejich propuštění tehdy napsalo na 230 000 lidí.

Propuštěn byl i vězeň svědomí a člen hnutí NIDA Ilkin Rustamzade. Ten byl vězněn od roku 2013 za kritiku vlády.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Azerbajdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.