Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

Amnesty to uvádí v dokumentu nazvaném 25 let poté:  Lidskoprávní manifest pro Jihoafrickou republiku

„I když od prvních svobodných voleb před 25 lety bylo dosaženo pokroku, zejména ve vytvoření pevné ústavy a progresivních právních předpisů na podporu a ochranu lidských práv, často chybí jejich dodržování a provádění v praxi. To udržuje lidi svázané trojnásobným břemenem nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti, bez možnosti úniku,“ řekl Kumi Naidoo, generální tajemník Amnesty International.

„Zvolená vláda jakož i všechny politické strany musí vyhovět Ústavě Jihoafrické republiky i mezinárodním zákonům o lidských právech, aby bylo zajištěno, že práva všech lidí v Jižní Africe jsou prosazována.“

Amnesty Manifest předkládá osm problémů s doporučeními, která považuje za důležitá pro vládu a politické strany. Mají se k nim zavázat tak, aby budovaly společnost respektující práva.

• Zajistit právo na zdraví pro všechny

• Ukončit násilí páchané na ženách a genderově nepřizpůsobených lidech

• Prosadit právo na kvalitní vzdělání

• Chránit a podporovat práva uprchlíků a žadatelů o azyl

• Ukončit nadměrné používání síly ze strany policie

• Činit těžební korporace zodpovědnými

• Přijmout strategie změny klimatu konzistentní s lidskými právy

• Bojovat za lidská práva a mezinárodní spravedlnost v zahraniční politice a ve vztazích

„Je důležité, aby příští vláda a parlament přispěly ke zlepšení lidských práv v Jihoafrické republice, aby lidé mohli zažívat skutečnou svobodu a důstojnost. Místní Amnesty a občanská společnost jako celek to budou pozorně sledovat, “řekl Kumi Naidoo.

Pozadí

V Jihoafrické republice proběhnou šesté demokratické volby  8. května 2019 a země tak oslaví 25 let od prvních svobodných voleb v roce 1994.

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

23.1.2019

Maraton psaní dopisů - 16637 ručně psaných dopisů! Díky.

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.