Rusko: Ojub Titijev podmínečně propuštěn, Ivan Golunov v domácím vězení

Podmínka pro Ojuba je vítaný krok, ale ne spravedlnost. Navíc v kontextu zadržení investigativního novináře Ivana Golunova.

V reakci na zprávu, že městský soud v Shali v Čečensku umožnil vězněnému obránci lidských práv Ojubu Titijevovi po téměř jednom a půl roce za mřížemi podmínečné propuštění, řekla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii:

„Vyzývali jsme k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Ojuba Titijeva po celou dobu od jeho zadržení. Skutečnou příčinou jeho trestního stíhání byla snaha zastavit obránce lidských práv v jeho zákonné práci.

Navzdory neprůstřelným důkazům, že případ byl proti němu vykonstruovaný, úřady v Čečensku hrubě zneužily soudní systém, aby odsoudily nevinného člověka. V pondělí 10. června se soud rozhodl, že hrubou nespravedlnost alespoň částečně pozmění, a to tak, že Ojuba v průběhu deseti dnů propustí.

Má-li však zvítězit spravedlnost, mělo by být odsouzení zrušené a musí mu být umožněn přístup k účinnému prostředku nápravy, včetně odškodnění za jeho protiprávní odnětí svobody. Dále vyzýváme ruské orgány, aby zajistily bezpečné prostředí pro obránce lidských práv v Čečensku i jinde v Rusku.

Rozhodnutí o Ojubovi přichází ale jen několik dní poté, co byl zadržen prominentní ruský investigativní novinář Ivan Golunov a obviněn z prodeje drog. Podle výpovědi ho ve vazbě surově zbili a drželi v izolaci. V současné době je v domácím vězení. Amnesty vyzývá, aby byla jeho obvinění proti úřadům okamžitě prošetřena.“

Pozadí

Ojub Titijev, vedoucí čečenské kanceláře lidskoprávní organizace Memorial, byl 9. ledna 2018 zastaven ve svém autě policií a několik hodin držen v izolaci. Čečenské úřady později uvedly, že byly v jeho autě „objeveny“ drogy. Titijev obvinění popřel a trval na tom, že drogy byly nastrčené policií.Byl odsouzen na čtyři roky v trestní kolonii za „držení drog“ (článek 228, část 2 ruského trestního zákoníku) městským soudem v Shali v Čečensku dne 18. března 2019. Před odsouzením strávil jeden rok a dva měsíce ve vazbě.

Amnesty International věří, že Ojub Titijev byl vězněm svědomí, uvězněn pouze za svou práci pro oběti porušování lidských práv v Čečenské republice.

13.6.2019

Ojub Titijev je na svobodě!

Ojub Titijev byl po téměř roce a půl, které strávil nespravedlivě ve vězení podmínečně propuštěn.

12.6.2019

“Nikdy jsem nemyslel, že se zúčastním svého pohřbu”

Zamyšlení o zadržení novináře Ivana Golunova.

27.5.2019

Seznam: 5 let vězení Olega Sencova

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.