Ojub Titijev je na svobodě!

  Článek

Ojub Titijev byl po téměř roce a půl, které strávil nespravedlivě ve vězení podmínečně propuštěn.

V reakci na zprávu, že městský soud v Shali v Čečensku umožnil vězněnému obránci lidských práv Ojubu Titijevovi po téměř jednom a půl roce za mřížemi podmínečné propuštění, řekla Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii:

„Vyzývali jsme k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Ojuba Titijeva po celou dobu od jeho zadržení. Skutečnou příčinou jeho trestního stíhání byla snaha zastavit obránce lidských práv v jeho zákonné práci.

Navzdory neprůstřelným důkazům, že případ byl proti němu vykonstruovaný, úřady v Čečensku hrubě zneužily soudní systém, aby odsoudily nevinného člověka. V pondělí 10. června se soud rozhodl, že hrubou nespravedlnost alespoň částečně pozmění, a to tak, že Ojuba v průběhu deseti dnů propustí.

Má-li však zvítězit spravedlnost, mělo by být odsouzení zrušené a musí mu být umožněn přístup k účinnému prostředku nápravy, včetně odškodnění za jeho protiprávní odnětí svobody. Dále vyzýváme ruské orgány, aby zajistily bezpečné prostředí pro obránce lidských práv v Čečensku i jinde v Rusku."

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...