Egypt: v ulicích mohly zabíjet i zbraně z Česka

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 20.8.2013

Amnesty vyzvala k zastavení všech vývozů zbraní do Egypta. Česká zbrojovka už zareagovala zastavením dodávek!

UPDATE 21. srpna 2013

Česko vyvezlo v minulosti do Egypta zbraně podobné těm, které byly použity ze strany ozbrojených složek při zásahu 14. srpna 2013.

Česká republika je jedním z 11 hlavních vývozců podobných zbraní do Egypta

Amnesty International vyzývá v souvislosti s děním uplynulých dní všechny státy světa, aby pozastavily exporty zbraní do Egypta – zejména takových zbraní, které byly použité při krvavých střetech demonstrantů s ozbrojenými složkami14. srpna 2013. Jedná se hlavně o pistole, brokovnice a příslušnou munici.

Česká republika patří společně s Čínou, Kyprem, Francií, Německem, Itálií, Srbskem, Španělskem, Švýcarskem, Tureckem a USA k zemím, které v uplynulých letech právě takové a podobné zbraně do Egypta vyvezly.

Česká republika poslala do Egypta 15 062 pistolí v květnu 2013. To je pravděpodobně část kontraktu na 50 000 pistolí, který vyhrála česká zbrojovka z Uherského Brodu na vybavení egyptské policie. Není jasné, jestli byl už zbytek pistolí do Egypta doručený. Česká republika taky vyvezla přes 3 500 pistolí v únoru a červenci minulého roku. (Podrobnosti viz v článku níže).

„Zbraně a munice vyvezené nezodpovědně do Egypta byly už v minulosti mnohokrát použité k nepřiměřenému užití síly a ilegálnímu zabíjení lidí. Vše je zdokumentované a veřejné. Tak jak mohou státy pokračovat v dodávkách takových zbraní, které Egypt používá třeba k rozhánění demonstrantů?“ ptá se Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International a dodává:

Nepřiměřené a bezdůvodné použití smrtící síly v Egyptě není ve světě ojedinělé a proto znovu připomínám, jak nesmírně důležité je, aby státy ratifikovali Smlouvu o obchodu se zbraněmi, kterou přijalo OSN v dubnu tohoto roku.“

ÚSPĚCH!!!

Výše zmiňovaná zbrojovka ještě 21. srpna vydala prohlášení, že dodávku zbraní ZASTAVÍ. Více si můžete přečíst například v článku iDnes.cz.
  • --

Během krvavých střetů a nepokojů na východě egyptské metropole v táboře stoupenců Muhammada Mursího u mešity Rábi’a al-Adawíja podle výzkumníků AI měli zranění lidé, včetně žen a dětí, omezený přístup k lékařské péči. Výzkumníci AI jsou přímo na místě a dokumentují přečiny proti lidským právům, které se v nynější vyhrocené situaci mohou dít.

„Znovu a znovu se ukazuje, že sliby egyptských úřadů používat smrtonosné zbraně jen jako poslední možnost jsou plané,“ varuje Philip Luther, ředitel oblastní pobočky AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Naopak, nejen zprávy AI dokládají, že bezpečnostní složky tak postupují proti protestujícím často a to, co nyní vidíme v egyptských ulicích, jsou tragické následky, které civilisté zažívají dnes a denně,“ shrnuje Luther. Od té doby, co byl v červnu svržen Muhammad Mursí, zemřelo v ozbrojených střetech více než 200 lidí. Ochrana lidských životů a přístup raněných k lékařské péči by přitom za nynější bouřlivé situace měla stát na prvním místě. Podle AI tak není žádoucí, aby v současné době směřovaly do země zbraně či vojenský materiál, které by mohly vzhledem k násilnostem v Egyptě situaci civilistů ještě zhoršit. To se týká rovněž České republiky.

V uplynulých týdnech přinesla česká média zprávu o exportu pistolí CZ 75 P-07 Duty do Egypta. Česká zbrojovka z Uherského Brodu vyhrála tendr na dodávku 50 000 pistolí pro egyptské ministerstvo vnitra. Už v minulosti do Egypta směřovaly ruční palné zbraně a podle dostupných informací má dojít v blízké budoucnosti k vývozu několika set kusů samopalů Scorpion, které mohou v rukách bezpečnostních složek podobně jako pistole představovat nástroj pro reálné zneužití moci.

Amnesty International ČR proto vyzývá Ministerstvo zahraničních věcí, aby ze své pozice zastavilo příslušné transfery do doby, kdy bezpečnostní situace a egyptská vláda zaručí dostatečnou ochranu civilního obyvatelstva.

Obavy ze zneužití dodávek zbraní či vojenského materiálu jiným uživatelem, než komu je zakázka určena, navíc v době vzrůstajícího násilí a zhoršující se bezpečnostní situace vzrůstají. Tyto obavy je možno doložit represivními postupy zásahových složek egyptské policie v minulosti. V únoru 2012 postupovali příslušníci Ústředních bezpečnostních sil (Central Security Forces) nepřiměřeně vůči demonstrantům v Káhiře a Suezu, kteří se bouřili proti nečinnosti policie na fotbalovém stadionu v Port Saídu, kde bylo zabito 74 fanoušků fotbalového klubu Al Ahly. Při zásazích v Káhiře a Suezu použili příslušníci proti demonstrantům zbraně a nejméně 16 protestujících přišlo o život. V srpnu 2012 policie střílela do obyvatel slumu Ramlet Bulaq na severním předměstí Káhiry, kteří protestovali proti tomu, že jeden z místních byl zabit příslušníkem turistické policie. Policisté úřadu Generální vyšetřovací služby (General Investigations Police) při vyšetřování využívají donucovací nástroje, jakými jsou fyzické mučení, únosy či další způsoby špatného zacházení.

Během konfliktů, které se znovu rozhořely ve středu 14. srpna, přišly podle některých zdrojů o život stovky lidí. Lékaři, kteří pracují v márnici Zejnhum, sdělili Amnesty International, že nespali od středeční osmé hodiny ráno...

Přečtěte si v angličtině taky aktuální zprávu o sektářském násilí proti křesťanům.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...