© Tom Arne Brandvold

Norsko: Zastavte vyhoštění tří mladých sourozenců bez doprovodu do Afghánistánu

  Článek

Migrace   Norsko publikován 17.6.2019

Taibeh Abbasíová s bratry na cestě do „nejnebezpečnější země světa!“

UPDATE 18. 6.: Všichni 3 sourozenci by měli být na cestě ZPĚT do Norska! Sledujeme detaily.

Norská vláda musí okamžitě zastavit deportaci šestnáctiletého chlapce a jeho dvou sourozenců zpět do Afghánistánu, kde budou vážně ohroženi závažným porušováním lidských práv.

Eshan Abbasi (16) a jeho sestra Taibeh (20) a bratr Yasin (22) byli v sobotu společně s matkou deportováni z Norska do Istanbulu. Vzhledem k matčinu zdravotnímu stavu se očekává, že ona vrátí do Norska, zatímco děti jsou v nebezpečí, že budou bezprostředně poslány do Kábulu.

„Vyhoštěníí těchto tří mladých sourozenců z komunity, kde žili déle než sedm let a jejich deportace do válečné zóny je bezohledným zneužitím moci,“ prohlásil Massimo Moratti, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu.

„Afghánistán není bezpečnou zemí pro návrat. A pokud bude tato bezcitná a zbytečná deportace dokončena, rozdělí rodinu, ohrozí život těchto tří mladých lidí a okrade je o jejich budoucnost.“

Taibeh Abbasíová se narodila v Íránu afghánským rodičům. V roce 2012 uprchli s matkou a bratry do Norska. Taibeh je odvážná obránkyně lidských práv a mluvčí své rodiny, která má obrovskou podporu místní komunity v norském Trondheimu.

Norská vláda ospravedlňuje deportaci rodiny tím, že Afghánistán je bezpečný pro návraty. Toto tvrzení je v rozporu s rekordně vysokou mírou násilí doloženou napříč Afghánistánem. Začátkem tohoto měsíce popsal Institut pro mír a ekonomiku Afghánistán jako „nejméně pokojnou“ zemi na světě.

Místo pobytu rodiny v Istanbulu není známo, ale má se za to, že nemají přístup k informacím nebo kontaktu s okolním světem, protože byli posazeni do letadla v sobotu ráno.

„Tato deportace je symbolická pro kruté a dehumanizační politiky mnoha evropských vlád, které zavírají oči před realitou života v Afghánistánu, aby se zvýšily počet návratů,“ řekl Massimo Moratti.

„Norsko musí toto bezcitné rozhodnutí okamžitě změnit a umožnit návrat sourozenců do svého domova a ke svým přátelům v Norsku. Musí se zastavit nebezpečný a nelegální návrat všech žadatelů o azyl do Afghánistánu. Norské a turecké orgány musí zajistit, aby rodina mohla komunikovat s okolním světem a dostávat informace, právní poradenství a podporu organizací,“ uzavřel Moratti.

Pozadí

V Istanbulu je údajně 10 norských imigračních policistů doprovázejících sourozence do Kábulu.

Od roku 2017 podepsalo více než 280 000 lidí Amnesty petici, v níž vyzývá norskou vládu, aby nedeportovala Taibeh a její rodinu.

Zdá se, že Norsko vrací do země původu více Afghánců než jakákoli jiná evropská země - ne pouze v poměru ke své populaci, ale v celkových číslech.

V roce 2018 zdokumentovala OSN nejvyšší kdy zaznamenané civilní oběti v Afghánistánu, včetně nejvyššího počtu dětí zabitých v konfliktu. Jednalo se o téměř 11 000 případů – 3 804 úmrtí a 7 189 zraněných.

Aktuální petice

  Norsko

Mladé studentce hrozí deportace do Afghánistánu - země, kterou nikdy ani nenavštívila

Osmnáctiletá studentka afghánského původu Taibeh Abbasiová je v bezprostředním ohrožení deportace do Afghánistánu, země, ve které nikdy nebyla. Navzdory rostoucímu počtu civilních obětí v zemi, je Kábul podle Norska bezpečným místem pro návrat. V případě deportace do válkou rozpolceného Afghánistánu by byla Taibeh Abbasiová vystavena riziku vážného porušování lidských práv.

 

Aktuální počet podpisů: 2495 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...