© Amnesty International

Lidská práva jsou základem řešení klimatické krize

  Článek

Byznys a lidská práva publikován 9.7.2019

Komunity bránící lidská práva a životní prostředí musí hledat řešení společně.

© Amnesty International

Naše organizace hledají svět, ve kterém se lidem daří v bezpečném a zdravém prostředí, kde jsou lidská práva upřednostňována před ziskem společností. Abychom toho dosáhli, musíme čelit klimatické krizi spojené s nejsilnějším a nejrozmanitějším hnutím, které kdy vzniklo. Pouze společně můžeme přimět světové vůdce, aby tuto mimořádnou situaci brali vážně.

Skutečná řešení kolapsu klimatu musí být pro lidi a jejich práva základ. To je pozvání pro všechny, kteří si cení lidské důstojnosti a spokojenosti, aby se plně zasadili a vyzvali ke globální klimatické spravedlnosti. A těm, kteří pracují na ochraně naší planety, aby vynakládali své úsilí směrem ke komunitám, zejména k lidem, kteří jsou klimatickou krizí nejvíce zasaženi, ale jsou za ni nejméně odpovědní.

Lidskoprávní komunita může do boje za spravedlnost v oblasti klimatu přinést klíčové složky, sílu a dovednosti. Síla kolektivního hnutí k překonání klimatické krize musí odpovídat závažnosti problému. Naše organizace se dávají dohromady, aby se to stalo, a vyzýváme komunity v oblasti životního prostředí a lidských práv, aby se k nám připojily.

Abychom splnili výzvu, musíme být více propojeni a oddáni naší planetě víc, než kdy předtím. To je otázka přežití. Emise uhlíku vyvolaly nebývalé, nebezpečné a destabilizující změny v našem klimatu. Firemní i vládní zanedbávání už způsobilo nemnohé katastrofy. Nyní musíme změnit směr - okno příležitosti jednat se uzavírá.

Dopady změny klimatu již brání našim právům na zdraví, potraviny, vodu, bydlení, práci a dokonce i samotný život. Tyto dopady jsou ještě závažnější pro osoby, které jsou již v ohrožených situacích na místech, které jsou ovlivněny nepříznivým počasím, chudobou nebo útlakem. Naše společnost nemůže takto pokračovat. Lidé potřebují přístup ke spravedlnosti, vlády musí pracovat pro lidi a firmy musí být odpovědné za své činy.

Nyní je čas jednat. Znaky společné vůle jsou vidět všude. Studenti vyrážejí do ulic a žádají bezpečnou budoucnost. Domorodé národy požadují obranu půdy, vody a práv komunit. Pracovníci požadují bezpečná a dobře placená pracovní místa v lepších a čistších odvětvích průmyslu. Aktivisté za práva žen předkládají množství feministických řešení. Náboženští vůdci nás vyzývají, abychom chránili komunity a přírodu. Vědci shromažďují a sdílejí důkazy, aby nás vyvedli z krize.

Známe výzvu. Řešení jsou nyní k dispozici, včetně obnovitelných zdrojů energie, respektování základních práv a tradičních znalostí a skutečného zaměření na potřeby lidí nad chamtivostí byznysu.

Všechny níže podepsané organizace již nějakým způsobem pracují na klimatických změnách, některé explicitněji než jiné. Nyní přichází okamžik, kdy je potřeba spojit síly. Klimatická krize je na nás a musíme jednat hned.

Obránci lidských práv v oblasti životního prostředí, domorodé národy a místní aktivisté již dlouho riskovali všechno, aby bojovali proti degradaci životního prostředí. Teď jsou v boji spojeni.

V této nové éře klimatického aktivismu nemůže lidskoprávní komunita zůstat stranou. Je naléhavější než kdy jindy, abychom zvýšili svou spolupráci na ochraně komunit a jednotlivců na frontách klimatického boje. 

To je důvod, proč se 18. a 19. září sejde 150 nevládních lídrů a aktivistů z různých komunit na „Lidovém summitu o klimatu, právech a přežití“. Naše organizace budou spolu s Úřadem OSN pro lidská práva podporovat všechny, kteří od svých vlád požadují okamžité a ambiciózní opatření na ochranu klimatu. Věříme velkému potenciálu různorodého hnutí na ochranu současných i budoucích generací. Jsme jednotní, abychom požadovali klimatickou spravedlnost.

 

Signatáři:

● Carroll Muffett, prezident a CEO, Centrum pro mezinárodní právo životního prostředí

● Chris Grove, výkonný ředitel ESCR-Net

• Ellen Dorsey, výkonná ředitelka Wallace Global Fund

● Gillian Caldwell, generální ředitel společnosti Global Witness

● Iago Hairon Souza, koordinátorka, Engajamundo

● Jennifer Morgan, mezinárodní výkonná ředitelka Greenpeace International

● Kumi Naidoo, generální tajemník, Amnesty International

● May Boeve, výkonný ředitel, 350.org

● Phil Bloomer, výkonný ředitel Centra pro podnikání a lidská práva

● Philip Alston, Centrum pro lidská práva a předsedkyně Global Justice, New York University

• Sofie Monsalve, generální tajemnice, FIAN International

● Thalita Silva e Silva, koordinátorka, Engajamundo

● Sharan Burrow, generální tajemnice, International Trade Union Confederation

 

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...