Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

Peyman Mirzazadeh byl odsouzen na 2 roky vězení a ke 100 ranám bičem poté, co byl usvědčen z „konzumace alkoholu“ a „urážky nedotknutelných symbolů islámu“. Bičování Paymana proběhlo 28. července, způsobilo mu obrovskou bolest a zanechalo velké pohmožděniny na zádech a nohou. Nyní drží hladovku na protest proti jeho trestu.

„Je otřesné, že byl Peyman Mirzazadeh vystaven tak strašnému trestu. Jeho případ upozorňuje na nelidskost íránského soudního systému, který v podstatě legalizuje brutalitu. Peyman je vězněm svědomí, který by zadržen pouze za uplatňování svého práva na svobodu projevu. Íránské úřady musí Peymana okamžitě a bezpodmínečně propustit.“

Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie pro Střední východ a severní Afriku.

„Bičování představuje jednu z forem mučení, které je podle mezinárodního práva trestným činem – nelze ho tudíž za žádných okolností ospravedlnit. Írán je jednou ze smluvních stran Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a je tedy nepřípustné, aby trestal občany bičováním, amputací, oslepením a podobnými způsoby“, říká Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie pro Střední východ a severní Afriku.

Podle íránské lidskoprávní organizace Human Rights Activists News Agency (HRANA) byl Peyman Mirzazadeh odsouzen ke dvěma rokům vězení, osmdesáti ranám bičem za „urážku nedotknutelných symbolů islámu“ a ke dvaceti ranám za „konzumaci alkoholu“. Za obvinění ze spolupráce s opoziční skupinou byl v samostatném případě odsouzen taktéž na dva roky vězení. V prosinci 2017 byl také zatčen a poté byl odsouzen k šesti letům vězení za „šíření propagandy proti systému“ zpěvem písní na podporu opozičních skupin. Byl propuštěn v červnu 2018 a od února tohoto roku je opět ve vězení.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

29.3.2019

AKTUÁLNĚ K PŘÍPADU NASRÍN: Naše výzva - posílejte dopisy!

Nasrín Sotudíová považuje rozhodnutí soudu, který ji v nespravedlivém soudním řízení obvinil a následně odsoudil, za nezákonné. Z tohoto důvodu se proti rozsudku nebude odvolávat.

30.5.2019

„Chybíte mi, moji nejdražší“ – Nasrín Sotudíová píše svým dětem z vězení

Srdcervoucí dopisy, které z vězení píše Nasrín Sotudíová, íránská právnička a aktivistka zaměřená na ženská práva, odhalují traumata, jež rodinám způsobuje vláda, která tvrdí, že je ochraňuje.