Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Článek

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

Peyman Mirzazadeh byl odsouzen na 2 roky vězení a ke 100 ranám bičem poté, co byl usvědčen z „konzumace alkoholu“ a „urážky nedotknutelných symbolů islámu“. Bičování Paymana proběhlo 28. července, způsobilo mu obrovskou bolest a zanechalo velké pohmožděniny na zádech a nohou. Nyní drží hladovku na protest proti jeho trestu.

„Je otřesné, že byl Peyman Mirzazadeh vystaven tak strašnému trestu. Jeho případ upozorňuje na nelidskost íránského soudního systému, který v podstatě legalizuje brutalitu. Peyman je vězněm svědomí, který by zadržen pouze za uplatňování svého práva na svobodu projevu. Íránské úřady musí Peymana okamžitě a bezpodmínečně propustit.“

Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie pro Střední východ a severní Afriku.

„Bičování představuje jednu z forem mučení, které je podle mezinárodního práva trestným činem – nelze ho tudíž za žádných okolností ospravedlnit. Írán je jednou ze smluvních stran Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a je tedy nepřípustné, aby trestal občany bičováním, amputací, oslepením a podobnými způsoby“, říká Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie pro Střední východ a severní Afriku.

Podle íránské lidskoprávní organizace Human Rights Activists News Agency (HRANA) byl Peyman Mirzazadeh odsouzen ke dvěma rokům vězení, osmdesáti ranám bičem za „urážku nedotknutelných symbolů islámu“ a ke dvaceti ranám za „konzumaci alkoholu“. Za obvinění ze spolupráce s opoziční skupinou byl v samostatném případě odsouzen taktéž na dva roky vězení. V prosinci 2017 byl také zatčen a poté byl odsouzen k šesti letům vězení za „šíření propagandy proti systému“ zpěvem písní na podporu opozičních skupin. Byl propuštěn v červnu 2018 a od února tohoto roku je opět ve vězení.

Aktuální petice

Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu