Manning? Jemu hrozí 136 let, vysoce postavení vojáci a úředníci nebyli ani vyšetřováni

  Článek

Amnesty International k vyšetřování amerického vojína Bradleyho Manninga.

Americké úřady selhaly v zaručení spravedlnosti v souvislosti s vážnými případy porušení lidských práv, spáchanými ve spojitosti s protiteroristickými operacemi před více než deseti lety. Amnesty International (AI) to prohlásila minulý týden, když začala závěrečná část procesu s americkým vojínem Bradleym Manningem.

Manning, který odhalil potenciální trhliny mezinárodního humanitárního práva a násilí amerických ozbrojených sil, by mohl čelit trestu až 136 let vězení. To v případě, že by dostal maximální trest za všech 21 různých obvinění, včetně krádeže vládního majetku a špionáže.

„Je tu ohromující kontrast mezi mimořádně závažným trestem, který Bradleymu Manningovi hrozí, a shovívavostí nebo naprostou beztrestností těch, kteří jsou zodpovědní za porušení lidských práv v záležitostech, na které Manning poukázal,“ říká Widney Brownová, ředitelka sekce mezinárodního práva a politiky Amnesty International. „Je šokující, že se USA nepodařilo i přes věrohodná obvinění usvědčit pachatele z mučení, násilných mizení lidí a dalších zločinů podle mezinárodního práva v rámci protiteroristické operace probíhající od 11. září 2001. Zatímco Manning by mohl dostat i víc než sto let za mřížemi, mnoho vysoce postavených úředníků ještě nečelilo ani hrozbě vyšetřování. A to i v případech, kdy níže postavení vojáci byli odsouzeni.“

Příkladem je vyšetřování zneužívání vězňů v Abú Ghrajbu. Vysocí úředníci se vyšetřování vyhnuli, stejně jako v dalších případech z Iráku z let 2003 - 4. Jedenáct níže postavených vojáků naproti tomu bylo odsouzeno k trestům vězení u vojenských soudů. Brigádní generál, který měl zařízení Abú Ghrajb na starosti, byl pouze pokárán za zanedbání povinnosti a degradován na plukovníka.

V souvislosti s tajným americkým programem, kdy bylo mučení a násilné mizení lidí schvalováno na nejvyšší vládní úrovni, dosud nepadlo žádné obvinění. Podrobnosti o programu zůstávají tajné. „Americký generální prokurátor je vázán povinností prozkoumat tyto vážné zločiny podle mezinárodního práva a hnát zodpovědné osoby před spravedlnost,“ dodává k tomu Brownová. „Pokud se tak nestane, bude to nechutná nespravedlnost a vrhne to špatný stín na dodržování lidských práv ve Spojených státech.“

Amnesty International bude pokračovat v monitorování této etapy procesu s Bradleym Manningem i v dalších dnech a týdnech. Před vynesením rozsudku si ještě soudkyně Denise Lindová vyslechne Manningovo vysvětlení důvodů jeho činu. Zatím nebyl schopen dokázat veřejný zájem své akce během předchozích částí procesu, ale možná bude schopen poskytnout své důvody zveřejnění informací jako pokus o polehčující okolnost. Soudkyně si zároveň vyslechne výpovědi více než 40 svědků, a to jak obžaloby, tak i obhajoby.

KDO JE BRADLEY MANNING

Bradley Manning je vojín americké armády narozený v roce 1987. Pracoval jako analytik americké rozvědky u 10. horské divize USA v Iráku. Tam byl také podle dostupných informací v květnu 2010 zatčen na základě udání amerického hackera a informátora. Podle obžaloby stáhl na přelomu let 2009 a 2010 z počítačové sítě na své disky tajné informace o válkách v Iráku a Afghánistánu a také texty amerických diplomatických depeší. Skoro tři čtvrtě milionu dokumentů a záznamů pak předal serveru WikiLeaks, který je zveřejnil.

Manningova obžaloba má celkem 22 bodů. Mezi mini bylo i napomáhání nepříteli, za což mu hrozil doživotní trest bez možnosti propuštění. Soudkyně vojenského soudu ale minulý týden uvedla, že tohoto trestného činu se Manning nedopustil. Ve zbylých 21 bodech byl ale uznán vinným, a to včetně špionáže. Kdy se rozhodne o výši trestu, není zatím jasné.

Aktuální petice

  Spojené státy

Americký nejvyšší soud zrušil ochranu práva na interrupce. Pošlete nesouhlasný e-mail tamním guvernérům

V červnu 2022 zrušil Nejvyšší soud Spojených států ochranu práva na interrupce. Požadujte s Amesty, aby američtí guvernéři po celých USA zastavili zákazy interrupcí a chránili právo na bezpečnou potratovou péči.

 

Aktuální počet podpisů: 316 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...