Amnesty vyzývá Sýrii: okamžitě zastavte zabíjení nevinných civilistů

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 29.7.2013

Nová zpráva Amnesty International přináší hrozivé údaje o zabíjení civilistů - hlavně těch, kteří žijí v blízkosti táborů protivládních bojovníků u přístavu Tartús.

FOTO: Civilisté jsou stále cílem útoků v Sýrii

Amnesty International (AI) před možným zabitím lidí v okolí Tartúsu varuje poté, co zemřelo 13 členů jedné rodiny ve vesnici Bajdá. AI proto vyzývá syrskou vládu, aby okamžitě ukončila podobné hromadné zabíjení nevinných lidí, za které je zodpovědná.

Čtěte více v obsáhlé zprávě AI ze Sýrie.

„Zabití třinácti civilistů z jedné rodiny – včetně žen a dětí – je trestuhodné“, říká Philip Luther, ředitel programů AI pro Střední východ a severní Afriku. Těla tří bratrů byla před týdnem nalezena se střelnými poraněními přímo před jejich domovy. Čtyři ženy a šest dětí ve věku mezi 2 a 13 lety pak objevili mrtvé uvnitř domu. K zabíjení přitom došlo jen krátce poté, co se nedaleko střetli povstalci s vládními silami.

Incident se odehrál tři měsíce po masovém zabití víc než 250 civilistů ve stejné vesnici a také v nedalekém Banjásu. „Nové zprávy stále zvyšují naše obavy, že lidé v Banjásu a Bajdá – a to hlavně ti, kteří bydlí blízko opozičních bojovníků – jsou cílem provládních vojsk. A to jen proto, aby měli protivníci jen malou šanci na něčí pomoc nebo udržení svých táborů v oblasti“, přidává Philip Luther vysvětlení.

Amnesty Internacional teď proto vyzývá Sýrii k zastavení veškerého násilí a zabíjení nevinných civilistů. A považuje syrské úřady za přímo zodpovědné za všechny takové činy, spáchané vládou podporovanými skupinami vojáků a bojovníků. Podle průzkumu AI totiž tyto síly stojí za smrtí nejméně 138 lidí v Banjásu a 130 v Bajdá.

Podle výpovědí svědků a přeživších, které se organizaci podařilo získat, útočníci postupovali dům od domu. Neozbrojení muži, ženy a děti byli postaveni na ulici do řady a zblízka zastřeleni. Další byli zabiti přímo doma. Některé budovy pak byly vyrabovány a zapáleny.

Žena, jejíž manžel a dva synové byli zabiti v Bajdá, popsala, jak deset mužů ve vojenských uniformách rozkoplo dveře jejich domu. Jeden píchl jejího manžela bajonetem. Ženě opakovaně vyhrožovali znásilněním a její dva synové, manžel a další muži pak byli vyvlečeni ven na ulici a zastřeleni.

Další přeživší vypověděl, že on a jeho přítel byli zadrženi, když se pokoušeli uniknout po hlavní silnici. Muži oblečení do vojenských uniforem je odvlekli na kontrolní stanoviště a hodili je na zem tváří dolů. Pak je začali kopat a bít. „Bili nás tak silně, že jsem myslel, že umírám,“ popisoval týrání muž. A dodal i podrobnosti toho, jak je pak vojáci polili benzínem a zapálili: „Přinesli velké dvoulitrové lahve s benzínem, vylili je na mého přítele a škrtli sirkou. Několik vteřin se tam svíjel a pak ho střelili do hlavy a on zemřel. V lahvi jim pořád ještě trochu zbylo, a tak ji vyprázdnili na mě a zapálili mě… Hořel jsem…Začal jsem si svlékat oblečení, bundu…Pak jsem utíkal pryč a oni na mě začali střílet…Já ale utíkal a utíkal dál…Nevím, jak jsem to dokázal, že jsem přežil.“

Očití svědci vypověděli, že v této oblasti viděli mnoho těl nakupených v ulicích a civilisty, kteří byli zadrženi provládními silami. Jeden z místních obyvatel popsal, že viděl neozbrojenou rodinu – včetně ženy a dvou dětí – skrčené v rohu u zdi, jak na ně provládní vojáci začali střílet. Těla pak spálili na hromadě.

Situace je podle Philipa Luthera alarmující: „Vyšetřovatelé OSN musí co nejdříve odjet do Sýrie a řádně prošetřit všechny smrti civilistů od počátku konfliktu v roce 2011.“ Rada bezpečnosti by navíc podle AI měla postoupit situaci v Sýrii žalobci Mezinárodního trestního soudu. Tak by mohla být řádně prošetřena podezření na páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...