První učitelé proškoleni na téma diskriminace, rasismus a lidská práva

Pilotní seminář pro pedagogy s názvem Lidská práva, diskriminace, rasismus byl úspěšný.
Patnáct učitelů základních a středních škol mělo možnost na konci července hlouběji prozkoumat koncept lidských práv a seznámit se s novými materiály a metodikami usnadňujícími jejich začlenění do výuky. Odpolední část semináře pak byla věnována problematice diskriminace, rasismu a práci s těmito tématy ve škole.

Přínosný byl i blok zaměřený na diskriminaci v České republice, v rámci něhož vystoupil ředitel ústecké pobočky Člověka v tísni, který dlouhodobě pracuje v sociálně vyloučených lokalitách. Následovala diskuze o současné situaci v Čechách, jejích kořenech, důsledcích a možnostech kroků k jejímu zlepšení. Seminář účastníkům připadal zajímavý a přínosný. Další plánujeme na podzim 2013.

V případě dotazů či zájmu o účast na příštím semináři můžete psát na: vzdelavani@amnesty.cz

Více informací o Amnesty vzdělávání si můžete přečíst na http://www.lidskaprava.cz/home

4.6.2020

USA: Policie selhává v zajištění práva na protest, ohrožuje životy

Vyzýváme k ukončení násilí, ochraně životů a ochraně práva na protest.

28.11.2019

Psycholožky radí učitelům: Na problémové děti křik neplatí

Vznešené řeči o inkluzi jsou pěkné, ale víc by mi pomohla rada, co si počít s dítětem, které bezdůvodně kouše a kope spolužáky, nebo si při výuce nahlas zpívá. Podobný povzdech můžete zaslechnout skoro na každé konferenci o vzdělávání. Možná i proto se tento týden na seminář s norskými expertkami dostavilo tolik lidí. Klinické psycholožky Kaja Næss Johannessenová a Ann-Karin Nielsen Bakkenová pracují v Dětském psychiatrickém centru Østbytunet, v jehož rámci funguje i škola pro 23 žáků s náročným chováním.