Ilham Tohti získal Cenu Václava Havla. Čína proti jeho nominaci protestovala!

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva získal i ujgurský profesor Ilham Tohti. Ten byl nespravedlivě odsouzen a ve vězení si odpykává doživotní trest.

Cenu každoročně uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy společně s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

„Současné udělení ceny dlouholetému ujgurskému obhájci lidských práv a skupině mladých aktivistů bojujících za porozumění a smíření na západním Balkáně názorně ilustruje univerzální charakter lidských práv bez ohledu na geografii, náboženství, kulturu, věk či politické uspořádání,“ uvedl k výběru oceněných ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang v srpnu 2019 požadoval, aby byla Tohtiho nominace na cenu stažena, protože byl usvědčen ze separatismu a podpory terorismu.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!