Brazilská policie zadržela dva muže podezřelé z vraždy Marielle

Rok po smrti Marielle dopadla policie dva muže podezřelé z její vraždy

V reakci na zprávu, že brazilská policie zadržela dva muže v Riu de Janeiru ve spojitosti s vraždou obránkyně lidských práv Marielle Franco a jejího řidiče Andersona Gomese 14. března 2018, Erika-Gueva-Rocas, ředitelka Amnesty International pro Ameriky řekla:

„Tento týden uplynul jeden rok od brutální vraždy Marielle Francové, tento čin byl devastující pro plno komunit, za které bojovala.

„Marillina vražda byla do očí bijícím pokusem umlčet statečnou advokátku lidských práv, která zasvětila svůj život boji za práva žen, LGBT komunitu a černošskou mládež žijící ve slumech Ria.

„Tato zatčení jsou prvním náznakem pokroku v případu, který se táhne už přes rok od doby, co byla vražda spáchána. Apelujeme na brazilské úřady, aby dohlédly na to, že vyšetřování bude nezávislé a nestranné a aby dohnala zodpovědné, včetně těch, kteří si tento zločin objednali, ke spravedlnosti ve spravedlivých procesech.

„Neexistuje lepší způsob, jak nezapomenout na Marillinu práci, než závazkem že budeme více bránit bojovníky za lidská práva a dávat pozor, aby jim bylo umožněno vykonávat jejich práci v bezpečí.“

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.