© Amnesty International

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

  Článek

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

Nový web projektu "Přituhuje" shrnuje lidskoprávní výzvy a přešlapy(nejen) polské vlády.

Nezávislé soudnictví

Justice se dostává pod kontrolu vlády a právo na spravedlivý proces je v ohrožení. Soudci, kteří veřejně brání nezávislost soudů před vládními zásahy, jsou vystaveni zastrašování, důtkám nebo disciplinárním řízením. Nezávislost soudní moci je přitom z pohledu Amnesty základním předpokladem práva na spravedlivý proces. Amnesty to na začátku července popsala ve zprávě Polsko: Svobodné soudy, svobodní lidé.

Svoboda shromažďování

Svobodu projevu a shromažďování ohrožuje kriminalizace účasti na shromážděních i používání nadměrné síly proti demonstrantům ze strany policie. Nový zákon umožňuje upřednostňovat některé demonstrace před jinými, odlišně k nim přistupuje i policie.

Omezování občanské společnosti  

Vláda se snaží o snížení vlivu neziskových organizací, útočí hlavně na ty nevládky, které podporují práva žen, bojují proti domácímu násilí nebo proti zákazu potratů. Úplným zákazem přerušení těhotenství by přitom stát bezprecedentně zasahoval do tělesné integrity a práva ženy svobodně se rozhodnout o svém těle.

Svobodná média

Stát víc a víc kontroluje média. Omezuje nezávislé a kritické zpravodajství, vměšuje se do veřejnoprávních médií a ohrožuje tak jejich nezávislost, včetně svobody projevu a práva na informace.

Další fakta a detaily o jednotlivých lidskoprávních problémech v Polsku najdete na NOVÉM WEBU AMNESTY https://www.prituhuje.cz/. Tam mapujeme i problematiku nedalekého Maďarska, protože „přituhuje“ i v dalších zemích střední Evropy. A i tam se o víkendu volilo.

Aktuální petice

  Polsko

MÍRUMILOVNÁ DEMONSTRACE NENÍ ZLOČIN!

Během posledních dvou let proběhly v Polsku tisíce demonstrací, které napomohly zpomalit nebo zastavit destruktivní právní změny. Vrcholem byly nedávné protesty proti zpřísnění potratového zákona, kvůli kterému došlo téměř k úplnému zákazu potratů v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 596 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...