© Amnesty International

Další zprávy z Polska: Hrozí přijetí zákona kriminalizujícího sexuální výchovu

  Článek

Moje tělo moje práva   Polsko publikován 18.10.2019

Do mozaiky o tom, že v Polsku #prituhuje, přibyl bohužel další střípek.

© Amnesty International

V Polsku se připravuje parlamentní hlasování o návrhu zákona, který by vyučování nebo dokonce propagování sexuální výchovy u lidí mladších 18 let učinil trestným činem, za který lze uložit až tři roky vězení.

„Tento lehkomyslně zpátečnický zákon by povzbudil strach a nevědomost a mladé lidi vystavil riziku. Měl by odrazující vliv na učitele, aktivisty a dokonce na rodiče, kteří chtějí mluvit se svými dětmi o sexu.

Sexuální výchova je zásadní pro informování mladých lidí o jejich těle a důležitosti věcí, jako jsou zdravé vztahy, souhlas, antikoncepce a prevence sexuálně přenosných chorob.

V Polsku, kde je přístup k potratu legální pouze za omezených okolností, je význam sexuální výchovy životně důležitý. Tento zákon, který mimo jiné činí homosexualitu rovnou pedofilii, odhaluje znepokojivou homofobii, která je podporou tohoto zákona.

Politika by měla být držena mimo učebnu a my vyzýváme poslance, aby tento zákon odmítli," apelovala ředitelka Amnesty International Polsko Draginja Nadazdinová.

POZADÍ

Vládnoucí strana Právo a spravedlnosti (PiS) vyhrála minulou neděli parlamentní volby. PiS však ztratila svou většinu v Horní komoře parlamentu, v Senátu.

Polsko ratifikovalo Istanbulskou úmluvu, CEDAW i CERD a má mezinárodní závazky v oblasti lidských práv k poskytnutí přístupu k sexuální výchově a informacím i závazek bojovat proti genderovým stereotypům ve společnosti.

Návrh zákona byl předložen po šestiměsíční homofobní kampani s cílem učinit LGBT+ lidi rovné pedofilům. Měl se projednávat v pátek 18. října, zatím ale hlasování neproběhlo.

Přečtěte si víc o tom, že v Polsku i Maďarsku #prituhuje na našem novém webu.

Aktuální petice

  Polsko

Aktivistce obhajující právo na bezpečné interrupce hrozí tři roky vězení. Pomůžete?

Obránkyni lidských práv Justyně Wydrzyńské hrozí tři roky vězení pouze za její aktivity a snahu zajistit lidem v Polsku právo na přístup k bezpečným a legálním interrupcím. Polské orgány musejí Justynu zprostit všech obvinění a plně dekriminalizovat přístup k interrupcím v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 1111 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...