Česká zbrojovka má dodat do Egypta pistole za stovky milionů. Amnesty je proti.

Amnesty žádá ministerstvo zahraničí, aby trasnsfery stoplo alespoň do doby, než se situace v Egyptě stabilizuje.

V uplynulých týdnech přinesla česká média zprávu o exportu pistolí CZ 75 P-07 Duty do Egypta. Česká zbrojovka z Uherského Brodu vyhrála tendr na dodávku 50 000 pistolí pro egyptské ministerstvo vnitra. Jedná se o zakázku za stovky milionů korun, firma aktuálně nabízí své zbraně například Iráku.

Už v minulosti do Egypta směřovaly ruční palné zbraně, které mohou být vzhledem k charakteru represivní politiky použity proti civilistům v ulicích egyptských měst. Podle dostupných informací má dojít v blízké budoucnosti k vývozu několika set kusů samopalů Scorpion, které podobně jako pistole v rukách ozbrojených složek mohou představovat nástroj pro reálné zneužití moci.

Amnesty International ČR proto začátkem července vyzvala Pavla Fischera, Politického ředitele Ministerstva zahraničních věcí ČR, aby ministerstvo zastavilo příslušné transfery do doby, kdy bezpečnostní situace a egyptská vláda zaručí dostatečnou ochranu civilního obyvatelstva.

Zároveň apeluje na ministerstvo zahraničí, aby dostálo závazkům, které si samo stanovilo ve svých koncepčních dokumentech, a které vyplývají z mezinárodně-právních smluv, zejména pak Společného postoje Rady 2008/944/SZBP. Jedná se zejména o dodržování mezinárodních povinností a závazků členských států, dodržování lidských práv v zemi konečného určení a dodržování mezinárodního humanitárního práva, a minimalizaci rizika, že vojenské technologie nebo vojenský materiál budou v kupující zemi dodány jinému než deklarovanému odběrateli nebo znovu vyvezeny za nežádoucích podmínek.

Obavy Amnesty International je možné doložit represivními postupy zásahových složek egyptské policie (Central Security Forces) při zásahu v únoru 2012 proti demonstrantům v Káhiře a Suezu, kteří se bouřili proti nečinnosti policie při incidentu na fotbalovém stadionu v Port Said, při němž bylo zabito 74 fanoušků fotbalového klubu Al Ahly. Během zásahu byly použity střelné zbraně proti protestujícím, zůstalo po něm minimálně 16 mrtvých. Praktiky zásahových jednotek policie se nesly v podobném duchu i v dalších případech. V srpnu 2012 policie střílela do obyvatel slumu Ramlet Bulaq v Káhiře, kteří protestovali proti zabití jednoho z obyvatel příslušníkem turistické policie. Policejní složky (General Investigations Police) při vyšetřování využívají donucovací nástroje jako fyzické mučení, únosy a jiné formy špatného zacházení.

13.9.2017

iDnes: Největší německá zbrojovka chce regulovat vývoz

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.