Česká zbrojovka má dodat do Egypta pistole za stovky milionů. Amnesty je proti.

Amnesty žádá ministerstvo zahraničí, aby trasnsfery stoplo alespoň do doby, než se situace v Egyptě stabilizuje.

V uplynulých týdnech přinesla česká média zprávu o exportu pistolí CZ 75 P-07 Duty do Egypta. Česká zbrojovka z Uherského Brodu vyhrála tendr na dodávku 50 000 pistolí pro egyptské ministerstvo vnitra. Jedná se o zakázku za stovky milionů korun, firma aktuálně nabízí své zbraně například Iráku.

Už v minulosti do Egypta směřovaly ruční palné zbraně, které mohou být vzhledem k charakteru represivní politiky použity proti civilistům v ulicích egyptských měst. Podle dostupných informací má dojít v blízké budoucnosti k vývozu několika set kusů samopalů Scorpion, které podobně jako pistole v rukách ozbrojených složek mohou představovat nástroj pro reálné zneužití moci.

Amnesty International ČR proto začátkem července vyzvala Pavla Fischera, Politického ředitele Ministerstva zahraničních věcí ČR, aby ministerstvo zastavilo příslušné transfery do doby, kdy bezpečnostní situace a egyptská vláda zaručí dostatečnou ochranu civilního obyvatelstva.

Zároveň apeluje na ministerstvo zahraničí, aby dostálo závazkům, které si samo stanovilo ve svých koncepčních dokumentech, a které vyplývají z mezinárodně-právních smluv, zejména pak Společného postoje Rady 2008/944/SZBP. Jedná se zejména o dodržování mezinárodních povinností a závazků členských států, dodržování lidských práv v zemi konečného určení a dodržování mezinárodního humanitárního práva, a minimalizaci rizika, že vojenské technologie nebo vojenský materiál budou v kupující zemi dodány jinému než deklarovanému odběrateli nebo znovu vyvezeny za nežádoucích podmínek.

Obavy Amnesty International je možné doložit represivními postupy zásahových složek egyptské policie (Central Security Forces) při zásahu v únoru 2012 proti demonstrantům v Káhiře a Suezu, kteří se bouřili proti nečinnosti policie při incidentu na fotbalovém stadionu v Port Said, při němž bylo zabito 74 fanoušků fotbalového klubu Al Ahly. Během zásahu byly použity střelné zbraně proti protestujícím, zůstalo po něm minimálně 16 mrtvých. Praktiky zásahových jednotek policie se nesly v podobném duchu i v dalších případech. V srpnu 2012 policie střílela do obyvatel slumu Ramlet Bulaq v Káhiře, kteří protestovali proti zabití jednoho z obyvatel příslušníkem turistické policie. Policejní složky (General Investigations Police) při vyšetřování využívají donucovací nástroje jako fyzické mučení, únosy a jiné formy špatného zacházení.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.