© AFP

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

  Článek

Trest smrti   Bangladéš publikován 25.10.2019

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

© AFP

V březnu obvinila studentka Nusrat Džahan Rafiová ředitele své školy ze sexuálního obtěžování. Policie, které opakované případy sexuálního napadání nahlásila, nejednala, ani ji nijak neochránila. Naopak příznivci ředitele ho hlasitě podporovali. Dívka byla několik dní nato vylákaná na střechu školy a upálena zaživa. Orgány činné v trestním řízení obvinily v květnu 16 lidí a 24. října byli všichni odsouzeni k trestu smrti. Podle dostupných informací je mezi odsouzenými taky ředitel školy, který podle vyjádření policie vraždu sám nařídil. Stejný rozsudek si vyslechli i dva učitelé školy nebo dva politici. 

„Vražda Nusrat Rafiové je bez debat hrůzostrašný a odsouzeníhodný čin a jsme rádi, že bangladešské autority vyvíjejí značné úsilí najít viníky a potrestat je. Nicméně, ani v takovém případě trest smrti nic nevyřeší – popravit někoho za to, že vzal někomu život, je pomsta, ne spravedlnost. Každá společnost, která popravuje pachatele trestných činů, páchá stejné násilí, za které je odsuzuje. Amnesty International se staví proti trestu smrti ve všech případech bez výjimky a bez ohledu na povahu či okolnosti trestného činu, vinu či nevinu nebo metodu použitou k popravě. Trest smrti je totiž porušením práva na život, jak je uvedeno ve Všeobecné deklaraci lidských práv. Je to nejvíce krutý, nelidský a ponižující trest. 

Lidská práva - včetně nejzákladnějšího práva na život - jsou univerzální a podporována drtivou většinou zemí světa. Naše výzva k ukončení trestu smrti je v souladu s milostí, soucitem a odpuštěním, které zdůrazňují všechna hlavní světová náboženství. Ke konci roku 2018 už 142 zemí zrušilo trest smrti zákonem nebo v praxi, což ukazuje, že touhu ukončit trest smrti sdílejí kultury a společnosti téměř ve všech regionech světa,“ zdůrazňuje Mark Martin, ředitel české Amnesty a dodává: „Ano, viníci musí být trestáni, ale úsilí bangladéšské vlády by mělo směřovat ne k pomstě, ale k tomu, aby ženy jako Nusrat nemusely čelit častému sexuálnímu násilí tak, jak je tomu teď.“

 

Přečtěte si více informací o případu

Postoj Amnesty k trestu smrti a související články v češtině najdete TADY.

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...