© Amnesty International

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

  Článek

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

© Amnesty International

Amnesty hovořila s 11 aktivisty, příbuznými zadržených aktivistů a také s novináři a právníky z Bagdádu, Diwaniyi, Basry a Amary. Jejich svědectví ukazují, že irácké bezpečnostní síly se systematicky zaměřují na kohokoli, kdo  otevřeně promluví  proti postupům jednání bezpečnostních sil během protestů.

 

Každý, kdo dnes v Iráku vyjádří svůj  nesouhlas, čelí výslechu „ s hlavní u spánku“, pod hrozbou smrti a násilného zmizení. Irácké orgány slíbily, že zahájí vyšetřování zabití demonstrantů. Už je to přes týden, co protesty utichly, nedošlo však k žádné takové akci; místo toho to, co vidíme, je pokračování stejného přístupu - represe s šokujícími následky pro Iráčany. Irácké úřady musí okamžitě usměrnit  bezpečnostní síly a odstranit atmosféru strachu, kterou úmyslně vytvořily, aby zabránily Iráčanům v pokojném uplatňování svých práv na svobodu projevu a shromažďování," řekla Lynn Maaloufová, ředitelka výzkumu Amnesty International pro Blízký východ.

 

„Irácké úřady musí také zveřejnit místo pobytu  Aliho Jaseba al-Hattaba a Maythama Mohammeda Rahim al-Hela, kteří násilně zmizeli. Měli by mít okamžitý přístup k právníkům a ke svým rodinám. Pokud nebyli obviněni z uznatelného trestného činu, měli by být propuštěni, dodala.

 

Únos a nucené zmizení

 

Příbuzný Aliho Jaseba al-Hattaba, 29letého právníka, který zastupuje demonstranty zatčené v současné vlně protivládních demonstrací, řekl Amnesty International, že ho "sebrali“  členové frakce lidových mobilizačních jednotek (PMU) večer 8. října.

 

Podle jeho příbuzných ho ozbrojení muži ve dvou černých dodávkách  patřících k PMU odvlekli od jeho auta ve městě Ammarah, kde se měl setkat s klientem. Pak ho odvezli v jedné z dodávek.

 

K léčce došlo dva dny poté, co do domu Aliho Jaseba přišli dva ozbrojení muži z PMU a varovali ho, aby přestal hlasitě mluvit o zabíjení demonstrantů na Facebooku, jinak zabijí jeho.

 

Místní bezpečnostní složky řekly jeho příbuzným, že si nejsou vědomy jeho zatčení nebo místa pobytu. „Když jsme to šli nahlásit místní policii,  cestou  na stanici nám telefonovali z  frakce PMU,  a vyhrožovali, že nás sledují. Ale stejně jsme to nahlásili,“ řekli příbuzní al-Hattaba. „Nemůžeme jen sedět a čekat, protože víme, že vláda nám nepomůže. Než budou [orgány] jednat, mohl být Ali mrtvý.

 

V podobném případě násilného zmizení byl Maytham Mohammed Rahim al-Helo, 51letý lékař a aktivista, naposledy viděn, když opouštěl kliniku v Bagdádu večer 7. října. Jeho příbuzní nahlásili jeho zmizení 8. října místním úřadům, ale bylo jim řečeno, že nevědí o jeho zatčení nebo místě pobytu.

 

Zbití a na černé listině

 

Dne 17. října dva aktivisté z Bagdádu řekli Amnesty International, že muži v civilním oblečení, kteří se identifikovali jako členové místních zpravodajských sil, navštívili jejich domovy a kladli  jim otázky ohledně  jejich činností během protestů. Aktivistům  nikdy nebyl předložen příkaz k zatčení nebo  k prohlídce.

Amnesty nadále dostává zprávy o tom, že aktivisté a novináři jsou ohrožováni bezpečnostními silami, které je varují, že pokud budou i nadále protestovat proti porušování lidských práv spáchaným proti demonstrantům, budou přidáni na černou listinu sestavenou zpravodajskými službami.

Jeden aktivista řekl Amnesty, že členové bezpečnostních sil mu řekli, aby od nynějška „schovával svou tvář“, pokud  se  chce vyhnout tomu, že se na něj zaměří. Řekl organizaci: Dělají to proto, že nás chtějí vyděsit, myslí, že ostatním řekneme, aby se neúčastnili žádných budoucích protestů. Všichni víme, jak je pro ně snadné zmizení nebo zabití mladých lidí z protestů. Neuvědomují si ale, že tyto akce pouze zvýší zlost protestujících. Hněv z ulic je jako kus hořícího uhlí a bezpečnostní síly jsou vítr, který ho rozfoukává.

Aktivisté z Basry řekli Amnesty International, že bezpečnostní složky je pronásledovaly a zatkly 4. října během protestů ve městě. Byli biti a drženi několik hodin bez uvedení důvodu; poté byli nuceni pod hrozbou uvěznění podepsat prohlášení, že se nebudou znovu účastnit protestů. Museli podepsat i jiné dokumenty, jejichž obsah neviděli.

„Vzorec těch porušování zákona, který vidíme, je nanejvýš znepokojující. Nucené zmizení podle mezinárodního práva je zločin, který postavením obětí mimo ochranu zákona vystaví jednotlivce dalším závažným porušením zákona, jako je mučení nebo mimosoudní poprava. Úřady musí prokázat nulovou toleranci pro takové zločiny. Podniknout okamžitá opatření k ukončení nucených zmizení a jiných závažných porušení zákona,  provedou nezávislá, nestranná a účinná vyšetřování a  soudně ve spravedlivých procesech budou stíhat  ty lidi v bezpečnostních silách, kteří jsou podezřelí z odpovědnosti, uzavřela Lynn Maaloufová.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...