Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Vznikla unikátní kolekce současného umění Art 19 - Box One. Její prodej podpoří Amnesty.

Název projektu Art 19 odkazuje na článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv: „Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu.“

Ojedinělý soubor deseti originálních signovaných tisků, který vznikl v limitované edici sto kusů, bude pod názvem Art 19 – Box One představen při příležitosti Dne lidských práv (10. prosince) ve čtyřech evropských metropolích: v Berlíně (me Collectors Room Berlin / Stiftung Olbricht), následně 11. prosince v Ženevě (MAMCO – Musée d’art moderne et contemporain), poté v pražském Centru současného umění DOX a 13. prosince v Paříži (Salon D’Honneur Grand Palais).

Znalci, sběratelé i milovníci umění z celého světa budou mít možnost zakoupit unikátní soubor deseti signovaných děl o rozměrech 98 × 68 cm uložených v na míru připravené krabici, a podpořit tak činnost organizace Amnesty International v boji za lidská práva. Jako výraz podpory této organizaci se umělci vzdali honoráře.

„Box One“ je prvním projektem iniciativy Art 19 a obsahuje díla mezinárodně uznávaných umělců:

Ayşe Erkmenová

Film Muet [Film Muet], 2019

narozena ve Schwerte, žije v Kolíně nad Rýnem

Art 19

Art 19 je iniciativa založená čtyřmi přáteli s celoživotními zkušenostmi v oblasti umění a lidských práv. Tvoří ji Mike Karstens (galerista a tiskař z Münsteru), Burkhard Richter (právník, umělecký poradce a kurátor z Düsseldorfu), Bill Shipsey (zakladatel Art for Amnesty a advokát z Dublinu) a Jochen M. Wilms (podnikatel a producent uměleckých projektů z Berlína). Ambicí Art 19 je prostřednictvím portfolia Box One získat finance na podporu práce Amnesty International v oblasti lidských práv.

Původní myšlenka vzešla ze spolupráce Billa Shipseyho a Jochena M. Wilmse na projektech pro Art for Amnesty, programu organizace Amnesty International, který zapojuje umělce do boje za lidská práva. Následně byli osloveni Mike Karstens a Burkhard Richter, kteří iniciativě přinesli své mimořádné zkušenosti a kontakty na nejvyšší úrovni ve světě současného umění. Karstens spolupracuje s předními světovými umělci po celá desetiletí. Jeho edice jsou zastoupeny ve sbírkách předních světových muzeí a mezi jeho projekty patří spolupráce na dvou projektech Gerharda Richtera: vytvoření okna kolínské katedrály či monumentálního díla Strontium.

„Uměleckými tisky se zabývám už třicet let. V rámci spolupráce na projektu Art 19 – Box One se sešla díla výjimečných umělců, přičemž každé z nich klade vysoké nároky na technické zpracování,“ poznamenává Mike Karstens, spoluzakladatel a generální ředitel Art 19.

Schopnost docenit umění stejně jako empatie a svědomí jsou výlučně lidské kvality. V projektu Art 19 se setkává umění s empatií a svědomím. Jeho cílem je podpora ochrany lidských práv a svobod a zároveň projev skutečné lidskosti,“ dodává Bill Shipsey, zakladatel Art for Amnesty, spoluzakladatel a generální ředitel Art 19.

Amnesty International

V roce 1961 založil britský právník Peter Benenson Amnesty International článkem s názvem „Zapomenutí vězni“, který napsal pro nedělník Observer. Zahájil tak kampaň, která vyprovokovala neuvěřitelnou reakci. Jeho výzva k akci, přetištěná v novinách po celém světě, podnítila myšlenku, že lidé kdekoli na světě se mohou v solidaritě sjednotit pro spravedlnost a svobodu. Benenson ve svém článku nazval uvězněné osoby „vězni svědomí“, kteří jsou definováni jako ti, kteří nepoužili ani neobhajovali násilí, ale jsou uvězněni kvůli tomu, kým jsou (sexuální orientace, etnický, národní nebo sociální původ, jazyk, barva pleti, pohlaví nebo ekonomický status) nebo v co věří (náboženské, politické nebo jiné přesvědčení).

Během pouhého roku se organizace Amnesty International zformovala v zemích po celém světě. Od té doby narostla do globálního hnutí s více než sedmi miliony členů a příznivců, kteří bojují za svět, kde jsou lidská práva pro všechny. Organizace je financována členy a příznivci a je nezávislá na jakékoli politické ideologii, ekonomickém zájmu nebo náboženství.

„V době, kdy svět nejvíc potřebuje, aby naše hnutí za lidská práva bylo silné, hlasité a viditelné, si velmi vážíme podpory celosvětové umělecké komunity v kampaních za lidská práva, což dokazují i špičkoví umělci, kteří se spojili na podporu projektu Art 19,“ podotýká Kumi Naidoo, generální tajemník Amnesty International.

Art 19 – Box One | výstava v Praze

13. prosince 2019 až 3. února 2020

Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7

www.dox.cz

Více informací a materiály ke stažení najdete na art-19.com a office@art-19.com.

6.10.2018

Řecko: Ženy uprchlice promluvily o násilí, strašných podmínkách a nezájmu úřadů v táborech

Situace na řeckých ostrovech je neúnosná – tábory jsou přeplněné a lidé zde žijí v katastrofálních podmínkách.

15.2.2019

“Věděla jsem, že už nemůžu mlčet." Poznejte ženy, které bojují proti sexuálnímu násilí v Nepálu

Je sezóna udělování cen v Hollywoodu a rok poté, co hnutí # MeToo dominovalo ceremoniálu Oscarů, se o sexuálním obtěžování mluví globálně. Třeba i v asijském Nepálu.