Miliony dopisů s Amnesty - letos za děti, studenty a mladé do 26 let

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 4.12.2019

Amnesty pořádá kolem Dne lidských práv největší světovou kampaň: Maraton psaní dopisů

Už podeváté odstartuje Amnesty svůj Maraton psaní dopisů – mezinárodní kampaň proti nedodržování lidských práv v různých koutech světa.

V mnoha zemích jsou neprávem vězněni a perzekvováni právníci, reportéři, aktivisté, ale i běžní lidé třeba jen za vyjádření svého názoru, obranu práv ostatních nebo účast na demonstraci. Takovým a dalším, kteří se stali obětí bezpráví, se snažíme kampaní Maraton psaní dopisů pomoct. Letošní Maraton je věnován mladým lidem do 26 let, kterým jsou upírána jejich práva. Třeba Íránce Yasaman, kterou vězní za pokojný protest proti povinnému zahalování. Nebo Ujgurovi Yilimu, mladému tátovi dvou dětí, kterého z Egypta odvlekli pravděpodobně do čínského převýchovného tábora. Nebo Filipínce Marinel, která se snaží bojovat za lepší ochranu klimatu. Všech 6 hrdinů letošního Maratonu najdete TADY.

V Česku vše zahájíme v sobotu 7. prosince v 17 hodin ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí v Praze.

Až do 20 hodin se bude psát, proběhne koncert a vystoupí zajímaví hosté:

Omar Mammadov, politický aktivista a blogger z Ázerbájdžánu, který byl ve vykonstruovaném procesu v osmnácti letech nespravedlivě odsouzen k pěti letům vězení. V březnu 2016 ho i díky práci Amnesty propustili. Johanna Nejedlová, spoluzakladatelka organizace Konsent, která se zaměřuje na prevenci sexuálního násilí a obtěžování. Pravidelně píše o otázkách týkajících se práv žen, rasismu nebo xenofobie. Kareem Taha, obránce lidských práv z Egypta, který byl kvůli svému aktivismu třikrát zatčen, mučen a odsouzen k doživotnímu vězení. Podařilo se mu utéct a dostat se do Česka. Gabriel Švec, dobrovolník a environmentální aktivista. Byl součástí skupiny Nováky12. Její členové v listopadu 2018 vylezli s transparentem na těžební věž v areálu dolů v Novákách, za což pak byli vazebně stíháni.

Proč Maraton?

Cílem Maratonu je společně ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám a úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Kromě dopisů vládním představitelům dáváme taky možnost napsat dopis, pohled nebo vzkaz přímo uvězněným nebo jejich rodinám a vyjádřit jim tak podporu.

Jen v loňském roce proběhlo v České republice 294 dopisových akcí. Napsalo se během nich přes 16 tisíc dopisů. Celosvětově se napsalo téměř 6 milionů dopisů.

Jak se lidé zapojují?

V období kolem 10. 12. (Mezinárodní den lidských práv) vyzýváme mezinárodní veřejnost, včetně té české, aby ručně psala a odesílala dopisy na podporu vězněných a utlačovaných lidí i statečných aktivistů. Do psaní dopisů můžou jednotlivci zapojit i své okolí a veřejnost a uspořádat pro ně dopisovou akci. Je to snadné, dopisy je totiž možné psát téměř všude - doma s rodinou nebo přáteli, v kavárnách, knihovnách, volnočasových centrech, kostelích, galeriích, ale i na školách nebo ve firmách. Letos už se nám zatím nahlásilo skoro 700 lidí, kteří chtějí uspořádat svou akci.

Proč právě dopisy?

Ručně psaný dopis poslaný v obálce je v dnešní digitální době nástroj, který má obrovskou sílu a dokáže přispět k tvorbě mezinárodního tlaku. Za jednotlivé případy se ve stejnou chvíli apeluje ve většině zemí světa a kanceláře ministrů, prezidentů a ředitelů věznic jsou zaplaveny miliony dopisů, což příslušné autority, kterým jde často o mezinárodní reputaci, nemůžou jen tak ignorovat.

Má to smysl!

Téměř u třetiny případů, na kterých s Amnesty pracujeme, se podaří prosadit zásadní změnu - propuštění uvězněných, získání přístupu ke zdravotní péči, povolení rodinných návštěv, setkání s právníky apod. Dochází ale i k systémovým a legislativním změnám jako jsou změny zákonů, které ovlivní celou společnost.

Díky loňskému Maratonu se například v březnu 2019 podařilo prosadit návrh zákona o ratifikaci CRPD (Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením), která připravuje cestu k efektivnímu začlenění 180 000 lidí s postižením do sociálního a ekonomického života v Kyrgyzstánu. V Brazílii byli dva policisté, kteří brutálně zavraždili obránkyni lidských práv Marielle Francovou, konečně usvědčeni a obviněni z její vraždy. Na další úspěchy Maratonu se můžete podívat TADY.

Více o letošních případech a kampani na amnesty.maraton.cz a o slavnostním zahájení na Facebooku.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu