© AFP / Khaled DESOUKI

Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

  Článek

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

© AFP / Khaled DESOUKI

Písemný návrh Amnesty pro přezkum Egypta připravený pro listopadové setkání UPR skupiny do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!
---

Organizace Amnesty International v dokumentu vyhodnocuje uskutečnění doporučení vytvořených pro Egypt v minulých UPR, včetně těch týkajících se svobody projevu, sdružování a shromažďování, porušování lidských práv ve jménu potírání terorismu, mučení a jiného špatného zacházení, nespravedlivých soudů, trestu smrti, diskriminace na základě pohlaví, beztrestnosti navzdory závažnému porušování lidských práv a nedostatků ve spolupráci s mechanismy OSN pro lidská práva.

Tento návrh hodnotí také národní rámec lidských práv s ohledem na egyptskou ústavu a na její poslední úpravy, legislativní rámec a politiku a vládní orgány pověřené dohledem nad ochranou lidských práv.

S ohledem na situaci lidských práv na místě, vznáší Amnesty International obavy ohledně svobody projevu, sdružování a shromažďování, svévolného zadržování a nespravedlivých soudů, mučení a jiného špatného zacházení, násilného mizení a krutých podmínek zadržování, trestu smrti, mimosoudních poprav, beztrestnosti, sexuální a genderově podmíněné diskriminace a násilí, diskriminace menšin, uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů.

Písemný návrh Amnesty k přezkumu lidskoprávní situace v Egyptě (CZ).

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3319 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...