Putin schválil sporný zákon, svoboda homosexuálů v Rusku je ohrožena!

  Článek

Diskriminace publikován 2.7.2013

Amnesty: Jde o hrubou urážku svobody projevu a bezprecedentní útok na práva menšin.

Ruský prezident Vladimir Putin schválil v neděli 30. června zákon zakazující „šíření informací zaměřených na formování netradičních sexuálních postojů u nezletilých“. Platit začal o den později. Návrh zákona schválily v polovině června obě komory ruského parlamentu a žádný z přítomných poslanců proti němu nehlasoval. Za propagaci netradičních sexuálních vztahů hrozí pokuty nejen Rusům, ale i cizincům.

Nový zákon představuje útok na právo na svobodu projevu a shromažďování, a je porušením mezinárodních závazků na ochranu leseb, gayů, bisexuálů, transgender lidí a intersexuálů (LGBTI) před diskriminací. Jeho přijetí může vést k další vlně diskriminace na základě sexuální orientace a identity a k eskalaci nenávisti namířené proti LGBTI komunitě.

Proti zákonu protestovali členové ruské prezidentské rady pro lidská práva, výhrady zazněly i ze strany Evropské unie. Opozice je připravena zákon napadnout u ústavního soudu.

"Tohle je dnešní ruská realita - potlačování jakékoli formy disentu nebo rozdílných názorů ve všech oblastech života, od politických až po sociální. To znovu dokládá, jak moc tamní úřady pohrdají mezinárodními a vnitrostátními závazky v prosazování lidských práv všech osob pod jejich jurisdikcí," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Autoři zákona tvrdí, že cílem zákona je ochránit děti před „propagandou“ spočívající v odmítání tradičních rodinných hodnot a zabránit "šíření informací zaměřených na formování netradičních sexuálních postojů u nezletilých", "šíření informací o přitažlivosti netradičních sexuálních vztahů, zkreslených představ o společenské rovnosti tradičních a netradičních sexuálních vztahů či vnucování informací o netradičních sexuálních vztazích, vyjadřující zájem k takovým vztahům".

"Tradiční sexuální vztahy jsou vztahy mezi mužem a ženou. Zaslouží si ochranu od vlády," uvedla k návrhu zákona jedna z jeho autorek Jelena Mizulinová.

Za porušení zákona hrozí běžným občanům pokuta až do výše 5 000 rublů (3 000,- Kč), až desetinásobek zaplatí úřední osoby a až milion rublů (606 000,- Kč) různé organizace. Těm navíc hrozí pozastavení činnosti na dobu tří měsíců. Mnohem větší pokuty hrozí v případě propagandy prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků a internetu. Zákon se bude vztahovat i na cizince, těm kromě pokuty do výše 30 000,- Kč hrozí zadržení po dobu až 15 dní a následné vyhoštění z Ruska.

V Rusku byla homosexualita až do roku 1993 považována za trestný čin a teprve v roce 1999 byla vyškrtnuta ze seznamu duševních nemocí. Předsudky vůči LGBTI menšině přetrvávají, násilnosti jsou zde poměrně běžné, dochází i k vražedným útokům. Proti veřejným shromážděním policie tvrdě zasahuje. Jen při projednávání návrhu zákona bylo před ruským parlamentem zadrženo několik desítek lidí, mezi nimi i známý aktivista za práva homosexuálů Nikolaj Alexejev. Ten k aktuální situaci v Rusku dodává: „Nemůže být hůř. Lidé jsou zabíjeni, protože jsou gayové. Nikoho ve vládě to opravdu nezajímá.“ Alexejev považuje návrh zákona za diskriminační a chce se se stížností obrátit na mezinárodní soudní tribunál v Haagu.

Ruský prezident Vladimir Putin v dubnu 2013 během oficiální návštěvy Nizozemska odmítl, že by v jeho zemi docházelo k diskriminaci sexuálních menšin. „V Ruské federaci, aby bylo každému jasno, nikdo neomezuje práva sexuálních menšin,“ uvedl na tiskové konferenci v reakci na demonstraci obhájců práv homosexuálů.

Kritických ohlasů ze zahraničí je ale víc. „Nikdo nemůže být cílem diskriminace kvůli tomu, že miluje toho muže či tu ženu,“ prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová. Ta vyjádřila své znepokojení nad reálnou hrozbou omezení svobody projevu a shromažďování a uvedla, že USA budou otázku lidských práv v Rusku považovat při jednáních mezi oběma zeměmi za velmi důležitý.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...