EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

V reakci na zprávu, že Soudní dvůr EU (CJEU) byl požádán Evropskou komisí o vydání prozatímních opatření k zastavení drakonického disciplinárního režimu, který ohrožuje nezávislost polského soudnictví, řekla Eve Geddiová, ředitelka kanceláře Amnesty pro evropské instituce, řekla:

„Situace polského soudnictví je neuvěřitelně závažná. Evropská intervence je nezbytná k zastavení pokračujícího útoku polské vlády na soudce a státní zástupce, kteří protestují proti tvrdému zákroku vůči jejich právům a svobodám.

Minulou sobotu soudci a právníci z celé Evropy pochodovali Varšavou na protest proti mimořádným útokům na soudnictví v Polsku. Amnesty International vyzývá polské zákonodárce k zamítnutí návrhu zákona, jímž byl protest iniciován. Pokud bude přijat, byla by jím uvalena vážná omezení práv soudců na svobodu projevu a sdružování a dále oslabena nezávislost polského soudnictví, čímž by právo na přístup ke spravedlnosti bylo vystaveno riziku.“

Soudní dvůr EU byl požádán Evropskou komisí o vydání prozatímních opatření proti Polsku se zřetelem na probíhající řízení ohledně zneužívání disciplinárních řízení proti soudcům. EK postoupila tento případ Soudnímu dvoru v říjnu 2019.

Tento týden se také očekává, že Evropský parlament vyzve Radu a EK, aby jednaly s větší naléhavostí ve věci ochrany lidských práv a právního státu v Maďarsku a Polsku, protože situace v obou zemích se nadále zhoršuje.

Tento týden polský senát diskutuje o přijetí nejnovějšího zákona, navrženého v prosinci, a očekává se, že o něm bude hlasovat v pátek. Pokud bude zamítnut, očekává se, že příští týden o něm bude znovu hlasovat dolní komora polského parlamentu (Sejm).

25.6.2019

Evropský soud odmítl polský zákon, který nutí soudce Nejvyššího soudu odejít do důchodu

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že zákon Polska o Nejvyšším soudu porušuje právo EU.

4.7.2019

Polsko: Hon na čarodějnice ohrožuje nezávislost soudnictví

Obtěžování a zastrašování soudců v Polsku musí skončit.