© Amnesty International

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

  Článek

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

© Amnesty International

V reakci na zprávu, že Soudní dvůr EU (CJEU) byl požádán Evropskou komisí o vydání prozatímních opatření k zastavení drakonického disciplinárního režimu, který ohrožuje nezávislost polského soudnictví, řekla Eve Geddiová, ředitelka kanceláře Amnesty pro evropské instituce, řekla:

„Situace polského soudnictví je neuvěřitelně závažná. Evropská intervence je nezbytná k zastavení pokračujícího útoku polské vlády na soudce a státní zástupce, kteří protestují proti tvrdému zákroku vůči jejich právům a svobodám.

Minulou sobotu soudci a právníci z celé Evropy pochodovali Varšavou na protest proti mimořádným útokům na soudnictví v Polsku. Amnesty International vyzývá polské zákonodárce k zamítnutí návrhu zákona, jímž byl protest iniciován. Pokud bude přijat, byla by jím uvalena vážná omezení práv soudců na svobodu projevu a sdružování a dále oslabena nezávislost polského soudnictví, čímž by právo na přístup ke spravedlnosti bylo vystaveno riziku.“

Soudní dvůr EU byl požádán Evropskou komisí o vydání prozatímních opatření proti Polsku se zřetelem na probíhající řízení ohledně zneužívání disciplinárních řízení proti soudcům. EK postoupila tento případ Soudnímu dvoru v říjnu 2019.

Tento týden se také očekává, že Evropský parlament vyzve Radu a EK, aby jednaly s větší naléhavostí ve věci ochrany lidských práv a právního státu v Maďarsku a Polsku, protože situace v obou zemích se nadále zhoršuje.

Tento týden polský senát diskutuje o přijetí nejnovějšího zákona, navrženého v prosinci, a očekává se, že o něm bude hlasovat v pátek. Pokud bude zamítnut, očekává se, že příští týden o něm bude znovu hlasovat dolní komora polského parlamentu (Sejm). 

Aktuální petice

  Polsko

MÍRUMILOVNÁ DEMONSTRACE NENÍ ZLOČIN!

Během posledních dvou let proběhly v Polsku tisíce demonstrací, které napomohly zpomalit nebo zastavit destruktivní právní změny. Vrcholem byly nedávné protesty proti zpřísnění potratového zákona, kvůli kterému došlo téměř k úplnému zákazu potratů v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 596 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...