© AFP JIJI

Afghánistán: Uplatňujte zákon o přístupu k informacím!

  Článek

Afghánská vláda musí respektovat, chránit a naplňovat právo na informace.

© AFP JIJI

V Afghánistánu vyzvalo 30 různých mediálních organizací vládu, aby účinně uplatňovala afghánský zákon o přístupu k informacím, včetně poskytování informací o klíčových otázkách lidských práv.

„Afghánští novináři patří mezi nejstatečnější na světě. Pracují v jedněch z nejobtížnějších podmínek a čelí hrozbám, zastrašování a násilí za práci, kterou vykonávají. Vláda musí vytvořit prostředí umožňující, aby svou práci mohli vykonávat svobodně a beze strachu, “uvedl Omar Waraich, zástupce ředitele Amensty jižní Asie.

„Vláda má odpovědnost za to, aby nejen chránila novináře, ale také poskytovala přístup k informacím v souladu s afghánskými zákony a mezinárodními závazky země o právu na svobodu projevu,“ dodal.

Ve společném prohlášení uvedlo 30 afghánských mediálních organizací, že jim byl odepřen přístup k informacím od několika vládních resortů, včetně nejvyššího soudu, generální prokuratury, národního ředitelství pro bezpečnostní zpravodajskou agenturu, ministerstva financí, centrální banky nebo ministerstva obrany.

Novináři uvedli, že jim byly odepřeny informace o řadě případů týkajících se korupce a porušování lidských práv. Tyto zahrnovaly noční "pátrací operace" afghánskými bezpečnostními silami, které způsobily následky pro civilisty, obvinění ze sexuálního zneužití vládními činiteli a únos dvou obránců lidských práv, kteří odhalili údajnou kliku pedofilů.

„Afghánistán má silný zákon o přístupu k informacím, ale není řádně implementován. Novináři v Afghánistánu mají právo na přístup k informacím ohledně veřejných orgánů a široká veřejnost má právo dostávat informace skrze ně,“ uvedl Omar Waraich.

„Vláda musí zajistit, že lidé mohou mít přístup ke všem informacím potřebným k realizaci svých lidských práv a činit orgány odpovědnými za jejich jednání v duchu transparentnosti,“ uzavřel.

Pozadí

Novináři v jejich snaze získat informace od veřejných orgánů nesmějí být zastrašováni, ohrožováni ani žádným jiným způsobem poškozováni. V minulosti se vyskytly případy, kdy byli novináři v Afghánistánu vystaveni zneužívání nebo dokonce vládními činiteli biti za to, že vykonávali svou práci.

V roce 2019 bylo podle monitorovací skupiny Nai  v Afghánistánu zabito deset novinářů a pracovníků médií ozbrojenými skupinami, včetně Tálibánu.  V červnu 2019 Tálibán pohrozil, že bude s afghánskými novináři zacházet jako s vojenským terčem.

Aktuální petice

  Afghánistán

Afghánské ženy riskují věznění i mučení, přesto bojují za svá práva. Pomůžete?

Situace žen v Afghánistánu se od převzetí moci Tálibánem v roce 2021 neustále zhoršuje. Mladé ženy nesmějí studovat ani chodit do práce, a pokud proti restrikcím veřejně protestují, jsou zavírány do vězení, kde jim hrozí mučení. To je i případ obránkyně lidských práv Manizhy Seddiqi. Ta kvůli svým nenásilným aktivitám skončila za mřížemi a nemá přístup k právníkovi ani rodině. Nebyla přitom obviněna z žádného trestného činu. Manizha Seddiqi musí být okamžitě propuštěna. Podepište petici za její osvobození.

 

Aktuální počet podpisů: 317 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...