České zbrojovky míří do Libye s vojenskými vozy a municí

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 28.6.2013

V České republice hrozí vývoz zbraní do bezpečnostně nestabilních zemí!

České zbrojovky mají libyjské armádě dodat 350 obrněných vozidel BRMD a pásových BVP-1, další tři stovky vozidel chtějí zmodernizovat přímo na místě. Smlouva o exportu vojenského materiálu do severoafrické země je těsně před podpisem, zbrojaři by ale do Libye rádi dovezli i milion kusů munice. S tím nesouhlasí ministerstvo zahraničí, které oponuje velmi omezenou možností kontroly vyvezené munice a odkazuje se především na zprávy OSN, které dlouhodobě upozorňují na nelegální šíření vojenského materiálu z Libye do dalších zemí.

Zbrojařská asociace se v posledních měsících opravdu výrazně snaží o změnu postoje státu k exportu zbraní. Nabízí zdvojnásobení vývozů a nová pracovní místa. V dnešní době však podle slov ministra Schwarzenberga beztak export vojenského materiálu statisticky představuje pouze jeden den z celkového objemu českého exportu. Zbrojaři hrozí zrušením celého obchodu s tím, že Libye může od smlouvy odstoupit a navázat nové kontakty, ve hře je například Bulharsko. Z českých firem by smlouva zajistila obchod firmám Excalibur Army, kopřivnická Tatra, státní VOP CZ, STV Group a Zeveta Bojkovice.

Export munice a obrněných vozidel má být navíc jen prvním krokem. V těchto dnech se jedná také o dalším kontraktu pro kopřivnickou automobilku Tatra. Ta by do Libye mohla dodat například stovku speciálních tahačů.

„Jsem přesvědčen, že zvítězí zdravý rozum. Třeba italský ministr obrany letos v únoru osobně předával libyjské armádě kolové transportéry, tak proč bychom my nemohli vyvážet do této země vojenskou techniku a munici,“ uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek pro zpravodajský server E15.cz.

„Česká vláda nesmí povolit export zbraní do země, která není schopna poskytnout záruky, že se zbraně nedostanou do špatných rukou nebo že nebudou obráceny proti civilistům. V tomto duchu mluví i pravidla společná v rámci EU, jejich dodržování však není dostatečně sjednocené,“ reaguje Mark Martin, ředitel Amnesty International Česká republika.

Pokud ale neexistují záruky, že se zbraně v cílové zemi nedostanou do špatných rukou nebo že nebudou obráceny proti civilistům, nesmí podle platných závazků ČR vývoz proběhnout. V takovém případě ani miliardový kontrakt a příslib stovky pracovních míst po dobu dvou let jako oprávněný důvod k exportu vojenského materiálu z ČR zdaleka nestačí.

Podpořte zodpovědný vývoz zbraní z České republiky a zjistěte více na zbrane.amnesty.cz

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...