Photo: Facebook

Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

  Článek

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

Foto: Facebook

V reakci na oznámení soudu, že bývalý hongkongský knihkupec Gui Minhai byl v Číně odsouzen k 10 letům vězení za „nezákonné poskytování zpravodajské služby zahraničním subjektům,“ Patrick Poon, výzkumník Amnesty pro Čínu, uvedl:

„Odsouzeníhodný verdikt a otřesně krutý rozsudek udělený Gui Minhaiovi za zcela neopodstatněná obvinění znovu ukazuje, že čínské úřady nepřipustí, aby krize kolem koronaviru odváděla jejich pozornost od utlačování disidentů."

Vychází najevo, že Gui byl souzen a odsouzen tajně, bez jakékoli šance na spravedlivý proces. Navzdory tvrzení úřadů, že Gui nějakým způsobem předával „zpravodajské informace“, zatímco byl ve vazbě, důvod zaměření se na něj téměř jistě souvisí s jeho pokusem o cestu do Pekingu se dvěma švédskými diplomaty v roce 2018.

Pokud Čína nemůže poskytnout konkrétní, důvěryhodné a přípustné důkazy o zločinech, které Gui údajně spáchal, Gui musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn!" 

Pozadí

Lidový soud v Ningbo 25. února na svých webových stránkách oznámil, že Gui Minhai byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 10 let a ke zbavení politických práv na pět let kvůli obvinění z „nezákonného poskytování zpravodajských informací zahraničním subjektům“.

Soudní oznámení bez dalšího vysvětlení uvedlo, že Gui v roce 2018 opětovně žádal o čínské občanství, přičemž byl švédským občanem od roku 1996.

Gui byl jedním z pěti vydavatelů a knihkupců v Hongkongu, kteří zmizeli v roce 2015 po tisku knih kritických vůči čínské vládě. Poté, co zmizel v Thajsku, znovu se objevil v čínských státních médiích v roce 2016, se zjevně nuceným přiznáním. Byl propuštěn v roce 2017, ale zůstal  pod přísným policejním dohledem, s omezenou  svobodou pohybu. V lednu 2018 byl zadržen policisty v civilu, když ze zdravotních důvodů cestoval do Pekingu se dvěma švédskými diplomaty. 

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...