Desítky tisíc lidí žádají Evropskou komisi, aby začala jednat v případě diskriminace Romů

93 165 podpisů pod peticí pro Evropskou komisi předáno v Bruselu.

Petici s desítkami tisíc podpisů proti diskriminaci Romů napříč Evropou, které Amnesty nasbírala během dvou měsíců kampaně „Lidská práva tady, práva Romů teď“, předali zástupci eurokomisařce Viviane Redingové, která je zodpovědná za spravedlnost, základní práva a občanství ve středu 26. června ráno. Spolu s ní pozvali úředníky Evropské komise na neformální snídani s romskými aktivisty z celé Evropy, kteří se setkali s porušováním lidských práv.

“Je na čase, aby EU začala jednat. Romové napříč Evropou čelí nuceným vystěhováním, segregaci ve školách a zločinům z nenávisti. To vše jako výsledek diskriminačních praktik a politiky. EU má nástroje k tomu, aby přinutila členské státy v tomto směru jednat. Zatím byla laxní. Teď ale přes 93 tisíc obyčejných lidí z celé Evropy žádá nápravu,” říká Nicolas Berger, ředitel Amnesty International pro evropské záležitosti.

Komise se zavázala k tomu, že bude jednat, když shledá systematickou diskriminaci v zemích EU. Zatím tak ale nečiní. Navzdory tomu, že Amnesty a ostatní subjekty poukázaly na systematické porušování Směrnice o rasové rovnosti.

16.4.2020

Hromadné protesty jako naděje pro Evropu, kde dochází k podrývání práv a soudní nezávislosti

Rok 2019: Vlády v Evropě a Střední Asii hledaly způsoby, jak narušit nezávislost soudnictví, aby se vyhnuly odpovědnosti.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

21.5.2019

Nevládky vyzývají předsedu Senátu Kuberu k omluvě za výroky z Terezína

Organizace posílají Jaroslavu Kuberovi otevřený dopis kvůli projevu na tryzně v Terezíně.