Desítky tisíc lidí žádají Evropskou komisi, aby začala jednat v případě diskriminace Romů

93 165 podpisů pod peticí pro Evropskou komisi předáno v Bruselu.

Petici s desítkami tisíc podpisů proti diskriminaci Romů napříč Evropou, které Amnesty nasbírala během dvou měsíců kampaně „Lidská práva tady, práva Romů teď“, předali zástupci eurokomisařce Viviane Redingové, která je zodpovědná za spravedlnost, základní práva a občanství ve středu 26. června ráno. Spolu s ní pozvali úředníky Evropské komise na neformální snídani s romskými aktivisty z celé Evropy, kteří se setkali s porušováním lidských práv.

“Je na čase, aby EU začala jednat. Romové napříč Evropou čelí nuceným vystěhováním, segregaci ve školách a zločinům z nenávisti. To vše jako výsledek diskriminačních praktik a politiky. EU má nástroje k tomu, aby přinutila členské státy v tomto směru jednat. Zatím byla laxní. Teď ale přes 93 tisíc obyčejných lidí z celé Evropy žádá nápravu,” říká Nicolas Berger, ředitel Amnesty International pro evropské záležitosti.

Komise se zavázala k tomu, že bude jednat, když shledá systematickou diskriminaci v zemích EU. Zatím tak ale nečiní. Navzdory tomu, že Amnesty a ostatní subjekty poukázaly na systematické porušování Směrnice o rasové rovnosti.

16.1.2019

Inkluze je o tom, aby každé dítě maximálně využilo svůj potenciál, říká romský pedagog

Je jedním z desítek Romů, kteří se rozhodli aktivně zasahovat do dění ve svém městě a vstoupili do komunální politiky. Co obnáší práce opozičního zastupitele, jsme tentokrát nechali stranou, protože Marian Dancso je zároveň jedním z mála romských pedagogů – přes 17 let působí na základní škole v litvínovském Janově. Vystudoval Střední školu lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně, obor se zaměřením na námořní dopravu a ekonomii. Absolvoval sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dokončuje magisterské studium. 17 let působí na ZŠ Litvínov-Janov, nyní jako učitel německého a anglického jazyka a informatiky. Čtvrté volební období byl zvolen zastupitelem Lomu, je prvním místopředsedou politického hnutí Občané městu, město Občanům (OMMO).

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.