Desítky tisíc lidí žádají Evropskou komisi, aby začala jednat v případě diskriminace Romů

93 165 podpisů pod peticí pro Evropskou komisi předáno v Bruselu.

Petici s desítkami tisíc podpisů proti diskriminaci Romů napříč Evropou, které Amnesty nasbírala během dvou měsíců kampaně „Lidská práva tady, práva Romů teď“, předali zástupci eurokomisařce Viviane Redingové, která je zodpovědná za spravedlnost, základní práva a občanství ve středu 26. června ráno. Spolu s ní pozvali úředníky Evropské komise na neformální snídani s romskými aktivisty z celé Evropy, kteří se setkali s porušováním lidských práv.

“Je na čase, aby EU začala jednat. Romové napříč Evropou čelí nuceným vystěhováním, segregaci ve školách a zločinům z nenávisti. To vše jako výsledek diskriminačních praktik a politiky. EU má nástroje k tomu, aby přinutila členské státy v tomto směru jednat. Zatím byla laxní. Teď ale přes 93 tisíc obyčejných lidí z celé Evropy žádá nápravu,” říká Nicolas Berger, ředitel Amnesty International pro evropské záležitosti.

Komise se zavázala k tomu, že bude jednat, když shledá systematickou diskriminaci v zemích EU. Zatím tak ale nečiní. Navzdory tomu, že Amnesty a ostatní subjekty poukázaly na systematické porušování Směrnice o rasové rovnosti.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.