© Shutterstock

Írán: Omilostnění vězňů jsou vítaná, ale další stovky těch, kteří by měli být svobodni, zůstávají ve vězení

  Článek

Desetitisíce lidí Írán propustí přeplněných věznic. Kvůli svátkům i koronaviru.

© Shutterstock

V reakci na oznámení íránských úřadů, že milosti budou dány vězňům usvědčeným z  „bezpečnostních“ přestupků, kteří mají trest odnětí svobody na pět let nebo méně, a že ti, kterým byla v posledních týdnech udělena dovolená, nebudou vráceni do vězení, Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku, řekl: 

„Amnesty International vítá propuštění kohokoli zadrženého jako vězně svědomí, ačkoliv by neměli být vůbec ve vězení. 

Nikdo by neměl strávit ani jediný den ve vězení za pokojné uplatňování svých práv. Je pobuřující, že tolik vězňů svědomí zůstává nespravedlivě vězněno - včetně obránců lidských práv a mnoha dalších zadržených za účast na pokojných protestech v listopadu 2019 a v lednu tohoto roku. 

Amnesty International opět vyzývá íránské úřady, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily všechny vězně svědomí." 

Pozadí 

Dnes íránské úřady oznámily, že vězňům uvězněným za „bezpečnostní“ trestné činy, kteří mají trest odnětí svobody na pět let nebo méně, budou uděleny milosti, a ti, kterým byla v posledních týdnech přiznána dovolená, se nebudou muset vrátit do vězení. 

Mnoho vězňů, definovaných úřady jako vězněni za „bezpečnostní“ přestupky, jsou ve skutečnosti vězněni z důvodů, které jsou  politicky motivované. 

V oznámení se uvedlo, že zčásti byly milosti uděleny za účelem připomenutí události Nowrouz (íránského Nového roku), který připadá na 20. března a dvou dalších islámských náboženských svátků a zčásti, z hlediska  „citlivé situace“ země, se zřejmým zřetelem k šíření koronaviru v zemi.  

V posledních týdnech Írán uděluje vězeňskou dovolenou po zaplacení kauce, protože úřady se snaží omezit šíření koronaviru, a to i ve věznicích své země.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...