Portugalsko dočasně udělilo občanství všem žadatelům o azyl

Portugalsko během pandemie COVID-19 dočasně udělilo všem migrantům a žadatelům o azyl plné občanství, které jim umožní přístup ke zdravotní péči. Tento krok jim zaručí občanská práva až do 30. června 2020. Snahou je snížit možná rizika pro veřejné zdraví a ulehčit situaci této zranitelné skupině. Portugalsko vyhlásilo 18. března nouzový stav na dobu 15 dní. Nicméně portugalský předseda vlády António Costa ujistil, že nedojde k narušení demokracie.

Více zde:  https://edition.cnn.com/2020/03/30/europe/portugal-migrants-citizenship-rights-coronavirus-intl/index.html?utm_content=2020-04-01T01%3A44%3A02&utm_medium=social&utm_source=fbCNN&utm_term=link&fbclid=IwAR2Wu1XmjRDP62pUWzGtLhJ9xsD15y6utZa8Qimh8sR8wdPM0lkZFxyVAj8

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

18.2.2019

Migrační aktuality - leden 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

15.2.2019

Novinky: Lidskoprávní cena pro súdánského uprchlíka

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.