Demonstranti v Turecku znovu v ohrožení - pomozte podpisem petice!

  Článek

Zastavte mučení publikován 17.6.2013

Sobotní zásah proti demonstrantům je nepřípustný.

20. června

Přečtěte si blog našeho výzkumníka Andrewa Gardnera mimo jiné o protestech, při kterých lidé jen pokojně stojí na anglickém webu Amnesty

Tichý protest na náměstí Taksim, 18. června, Istanbul

17. června

Policie znovu brutálně zasáhla proti demonstrantům!

V sobotu 15. června večer rozehnala lidi na náměstí Taksim slzným plynem a vodními děly. Výzkumník Amnesty International Andrew Gardner na vlastní oči viděl, že demonstranti si počínali klidně a pokojně. Násilný policejní zásah byl proto naprosto neopodstatněný. Protestující pouze ve skupinkách provolávali hesla, policie je přesto rozehnala. Policejní násilí je opět neopodstatněné!

Přibyly stovky zraněných a desítky zatčených.

“Po večerním zákroku úřady odmítají řádný process s těmi, které zadržely. Policie musí ty lidi okamžitě propustit nebo zveřejnit, kde je vězní, aby se k nim dostala rodina a právníci,” upozornil Gardner.

Amnesty International obdržela řadu zpráv z důvěryhodných zdrojů o tom, jak byli demonstranti biti během demonstrací i při převozu do vazby. Je jim upírán přístup k jídlu, vodě a hygienickým zařízením. Skutečnost, že v současné době není známo, kde se protestující nachází, zavdává příčiny k obavám, že s nimi policie může zacházet špatně.

V jeden okamžik policie dokonce zasáhla slzným plynem proti provizorní nemocnici před hotelem Divan v Harbiye, kde byli ošetřováni lidé. Policie zatýkala lékaře, kteří ošetřovali raněné v provizorních nemocnicích v hotelu Ramada blízko náměstí Taksim. Ministerstvo zdravotnictví prohlásilo, že provizorní nemocnice jsou nezákonné a lékaři, kteří v nich pracují, riskují postih.

"Je naprosto nepřípustné, aby lékařům někdo vyhrožoval postihem za to, že poskytují pomoc zraněným a osobám v nouzi,“ upozorňuje Gardner. „Místo toho musí být okamžitě propuštěni a nadále jim nesmí hrozit žádné pronásledování.“

Ukažte spolu s námi Turecku, že nám tato situace není lhostejná!

12. června 2013

Turecký premiér Tayyep Erdogan prohlásil v úterý 11. června v televizním interview, že „už nadále nebude tolerovat protesty, které otřásají Tureckem dva týdny“.

Andrew Gardner, výzkumník Amnesty, který je v Turecku, k tomu dodává:

„Turecký předseda vlády se snaží ukončit vlny protestů osobním diktátem. A to není to, čemu se říká svoboda shromažďování. Teď nese osobní odpovědnost za vlnu násilí, která následovala hned po jeho slovech. Pokojné protesty musí být respektovány a mezinárodní společenství by mělo Erdogana tlačit k tomu, aby změnil způsob svého jednání a zabránil dalšímu možnému krveprolití.“

Po premiérově TV projevu zaznamenali pozorovatelé Amnesty minimálně dalších 30 použitých kanystrů se slzným plynem v parku Gezi, ačkoli starosta Istanbulu už předtím slíbil, že zásahy přestanou.

Od té doby, co před dvěma týdny protesty proti kácení v parku Gezi začaly a rozrostly se v celonárodní akce, byly v důsledku zákroků policie zraněny tisíce lidí. 3 lidé jsou údajně mrtví – jeden kvůli nadměrnému použití síly na začátku protestů a dva během následných nepokojů. Jeden z nich by měl být policista.

Turecké úřady stále selhávají ve vyšetření policejních zákroků a nikdo zatím nebyl přiveden před soud.

Podívejte se na nejnovější VIDEO Amnesty International

Fotky ze čtvrteční akce před tureckým velvyslanectvím najdete na Facebooku.

Podepsat petici apelující na turecké autority, aby zastavily situaci a vyšetřily případy policejního násilí, můžete dále podepisovat na turecko.amnesty.cz

Vývoj událostí

"Tři dny po začátku protestů a bezprecedentní vlně policejního násilí ukázaly státní složky jen minimum lítosti a žádnou vůli změnit taktiku svého postupu," upozornil John Dalhuisen, ředitel Amnesty pro Evropu a Střední Asii a dodal: "Turecké úřady musejí zastavit současné násilí a poučit se ze situace pro budoucnost. Je nezbytné, aby taky zveřejnily seznamy zraněných včetně rozsahu poškození zdraví a zaručily, že viníci se budou ze svých činů zodpovídat."

Turecká lékařská komora sdělila Amnesty, že počet zraněných může být až kolem 1500 jen v Istanbulu. Někteří lidé jsou zraněni velmi vážně, informace o smrti dvou demonstrantů se ale nepotvrdily. V Ankaře je zraněných nejméně čtyři sta, totéž platí o Izmiru. Většina zranění je způsobených vodními děly a slzným plynem. Mnoho lidí přišlo kvůli němu o zrak.

Vodní děla a slzný plyn by neměly být použité proti pokojným demonstrantům! Úřady musí zajistit, že policie takto zasáhne jen v případech, kdy je to nezbytně nutné a v souladu s mezinárodními lidskoprávními standardy. Amnesty International volá po tom, aby bylo ukončeno veškeré násilí, dodává Dalhuisen.

Amnesty International vyzývá turecké autority, aby zahájily okamžité a nezávislé vyšetřování a jeho výsledky zveřejnily.

Demonstranti čelí útokům ze strany policie od 31. června, kdy policie použila obušky, slzný plyn a vodní děla proti pokojným demonstrantům, kteří se snažili zabránit kácení stromů v istanbulském parku Gezi. Od té doby demonstrace přerostly v celonárodní vlnu odporu.

Podepište on-line petici pro tureckého velvyslance.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...