Turecko: Jak si vede justice, svoboda projevu nebo shromažďování?

Amnesty přináší v češtině přehled pro Všeobecný periodický přezkum stavu lidských práv v Turecku.

Amnesty International vznáší obavy ohledně nezávislosti justice, svévolného zadržování a stíhání; hromadného propouštění z veřejné služby a neexistence účinných nápravných prostředků pro pracovníky ve veřejném sektoru propuštěné na základě exekutivních rozhodnutí ve výjimečném stavu; práva na svobodu projevu, sdružování a pokojného shromažďování a obvinění z mučení a jiného špatného zacházení.

Tento dokument byl vypracován pro Všeobecný periodický přezkum (VPP) v Turecku v lednu 2020. Amnesty International v něm hodnotí uskutečnění doporučení navržených Turecku v předchozím VPP, a to mj. ve vztahu k nezávislosti justice, svobodě projevu a práva na pokojné shromažďování, a implementaci usnesení Evropského soudu pro lidská práva.

Překlad dokumentu zajistili studenti CARITAS - VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.

12.9.2019

Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.

4.11.2019

Turecko: Stovky zatčených v tvrdém zásahu proti kritikům vojenské ofenzívy v Sýrii

Stovky lidí zadrželi za to, že komentovaly nebo informovaly o nedávné turecké vojenské ofenzivě v severovýchodní Sýrii. Čelí absurdním obviněním. Vláda zintenzivňuje zásahy proti kritickým hlasům.