Výročí masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu: Čína musí konečně vyšetřit vojenský zásah

  Článek

Trest smrti publikován 4.6.2013

Incident z roku 1989 stále není vyšetřen a potrestán. Čína dál porušuje lidská práva.

Stovky civilistů přišly o život při zásahu armády na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989 během studentských protestů. Přes dvacet let Čína odmítá nezávislé vyšetřování a vyvození důsledků.

Čína pronásleduje lidi, kteří kritizují vojenský zásah a také ty, kteří veřejně připomínají oběti. Téma zůstává hlavním oficiálním tabu.

Podle oficiálních dokumentů uznává čínská vláda internet jako kanál, který pomáhá občanům uplatňovat práva. Ale pokusy těch, kteří hledají informace o čtvrtém červnu, demokracii nebo lidských právech jsou marné. Přístupy jsou blokované, dokumenty nepřístupné.

S blížícím se výročím masakru jsou každý rok aktivisti sledováni, odposloucháváni, mají zákaz cestovat nebo veřejně vystupovat. Čínské úřady tvrdě trestají blogery, spisovatele, novináře i všechny ty, kteří uplatňují svoje práva na svobodu projevu.

Amnesty Internatioanal znovu v den výročí zásahu na náměstí Nebeského klidu vyzývá vládu Číny, aby incident prošetřila a aby okamžitě propustila lidi, kteří jsou vězněni v souvislosti s informováním o zásahu. Čína musí zaručit svým občanům základní svobody dané mezinárodními dokumenty i čínskou ústavou.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...