Ženy chtějí změny – We are Change

  Článek

Aktivní mladí lidé z Česka se zapojují do celoevropského online projektu na podporu práv žen a sami určují jeho finální podobu.

pátek 15. a sobotu 16. května pořádá Amnesty International ČR společně s projektem zaměřeným na cíle udržitelného rozvoje Start the Change, jehož je už léta součástí, online akce na podporu lidských práv. Protože věříme, že i v době karantény se můžou dít změny! 

Povinné nošení hidžábu, zákazy potratů nebo věznění pro nic za nic? I to jsou problémy 21. století, se kterými se potýká sousta žen a dívek po celém světě. Uvědomují si to i desítky českých středoškoláků a mladých dobrovolníků z celé země a zapojují se online do akce Ženy chtějí změny. Sledujeme příběhy 3 žen z Egypta, Íránu a Argentiny, kterým jsou upírána jejich práva. Cílem akce je nasbírat od 15. do 16. května co největší množství podpisů pod petice a vytvořit tím intenzivní mezinárodní tlak na vlády daných zemí.

Součástí podpisu je i krátký vzkaz na online pohlednici, který půjde sdílet mezi přáteli na Facebooku a rozšířit tak povědomí o probíhající akci. Na Facebooku taky nabízíme změnu rámečku u profilovky s grafikou a heslem „Ženy chtějí změny.“ 

Ale to není všechno! „V Česku se nám podařilo domluvit i zajímavý doprovodný program, který zarámuje kampaň, a věříme, že přiláká spoustu zájemců,“ říká Ester Kurzyszová, koordinátorka akce Amnesty v České republice. V pátek od 16 hodin proběhne videokonference s jednou ze tří tváří kampaně, egyptskou obránkyní lidských práv Azzou Solimanovou, která poskytuje právní pomoc a podporu chudým ženám nebo obětem zneužívání. Stát ji ale považuje za hrozbu a špionku. V 17:30 na ni naváže Romi Viola Cine, argentinská expertka na problematiku potratů. „Věříme, že přímý kontakt a možnost debaty přímo s těmi, kteří jsou v první linii a žijí ta témata, o kterých my tady mluvíme, posune naši akci zase o kus dál a podaří se nám posílit zájem a upřít pozornost k problematikám, které jsou důležité a jejich aktéři a aktérky potřebují naši rychlou pomoc a zapojení,“ dodává Kurzyszová. Debaty budou probíhat online na platformě ZOOM (více v události na Facebooku.) 

Podobné online akce pod hlavičkou festivalu Start the Change proběhnou v pátek a sobotu nejen u nás, ale i v mnoha zemích Evropy – třeba Itálii, Polsku, Skotsku, Německu, Francii nebo Španělsku. Tam všude si mladí lidé neřekli, že když nám COVID-19 zabránil potkat se „offline,“ neuspořádá se nic. Naopak, v extrémně krátké době dokázali zareagovat programem, který má potenciál vtáhnout další mladé do světového dění a přiblížit jim lidská práva a udržitelný rozvoj v prostředí, které je jim blízké. A zájem určitě je – jen v pracovní skupině české Amnesty, která akci připravuje, je zapojených na třicet středoškoláků a 17 regionálních dobrovolnických skupin s více než stovkou členů z celého Česka. Program s fyzickými setkáními a akcemi jsme posunuli na říjen.

 

Aktuální petice

  Česká republika

Řekněte českým zákonodárcům: Sex bez souhlasu je znásilnění

V České republice je policii každoročně ohlášeno přibližně 600 případů znásilnění. Případy znásilnění, které se dostanou k policii, však představují jen velmi malou výseč skutečného počtu znásilnění.

 

Aktuální počet podpisů: 24168 Náš cíl: 30000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...