© Amnesty International

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

  Článek

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

© Amnesty International

Nová analýza Amnesty téměř 80 událostí z 22 zemí poukazuje na nejasný  a špatně regulovaný globální obchod se slzným plynem. Ten podporuje policejní porušování lidských práv proti pokojným demonstrantům v celosvětovém měřítku.

Slzný plyn: Vyšetřování je interaktivní multimediální web, který přibližuje, co je slzný plyn, jak se používá a dokumentuje spoustu případů jeho nesprávného použití bezpečnostními silami na celém světě, což často končí vážným zraněním nebo smrtí.

Tato stránka je dnes zvláště aktuální: Přichází v době výročí zásahu hongkongské policejní síly proti pokojným demonstrantům (a policie používá slzný plyn i nadále) nebo v době, kdy policisti používají slzný plyn proti demonstrantům v desítkách měst USA.

„Bezpečnostní síly nás často přesvědčují, že slzný plyn je „bezpečný“ způsob, jak rozptýlit násilné davy lidí a vyhnout se nutnosti uchýlit se ke zbraním, které můžou zranit více. Naše analýza však dokazuje, že policejní síly slzný plyn ve velkém používají nesprávně. Zdokumentovali jsme policejní síly používající slzný plyn způsoby,  ke kterým nikdy nebyl určen, často ve velkém množství proti převážně pokojným protestujícím nebo vystřelením projektilů přímo na lidi,  způsobujíc jejich zranění i úmrtí,“ upozorňuje Sam Dubberley, vedoucí sekce dokazování v Programu krizové reakce Amnesty.

Vyšetřování z otevřených zdrojů

Během uplynulého roku zkoumala sekce dokazování Amnesty celosvětové nesprávné používání slzného plynu, především prostřednictvím videí zveřejňovaných na platformy sociálních médií, jako jsou Facebook, YouTube a Twitter.

Použitím  metod vyšetřování otevřeného zdroje jsem ověřili téměř 500 videí a upozornili na téměř 80 událostí ve 22 zemích a teritoriích, kde byl slzný plyn špatně používán. Analýza byla provedena Amnesty Jednotkou digitální verifikace, což je síť studentů šesti univerzit na čtyřech kontinentech, kteří byli vyškoleni v oblasti získávání a ověřování obsahu ze sociálních médií.

Současně s rozhovory se samotnými protestujícími tato analýza odhaluje znepokojující globální trend rozšířeného a nezákonného používání slzného plynu.

Stránka obsahuje video vytvořené ve spolupráci se SITU Research, který analyzuje výkonnostní charakteristiky slzného plynu, vysvětluje vnitřní fungování střeliva a ukazuje, jak jeho zneužití může mrzačit a zabíjet. 

Typy nesprávného použití 

Slzný plyn byl odpalován čelním sklem osobního automobilu, uvnitř školního autobusu, na pohřebním průvodu, uvnitř nemocnic, obytných budov, v metru, nákupních centrech a - podivně - v prakticky prázdných ulicích.

Bezpečnostní síly také pálily kanystry přímo na jednotlivce, což vedlo ke smrtelným zraněním nebo z nákladních automobilů, džípů a dronů. Mezi těmi, kteří byli zasaženi, byli protestující proti změnám  klimatu, studenti středních škol, zdravotnický personál, novináři, migranti a obránci lidských práv, například členové hnutí Bring Back Our Girls v Nigérii.

Jeden videoklip ukazuje, jak policie v americkém městě Philadelphia dne 1. června 2020 vypálila opakovaně salvy slzného plynu na tucty demonstrantů uvězněných na strmém dálničním náspu bez bezpečné únikové cesty

Lékaři v Omdurmanu, na okraji  hlavního města Súdánu Chartúmu, řekli Amnesty International, že bezpečnostní síly a jednotky minulý rok přepadly  pohotovostní místnosti nemocnice, naplnily je slzným plynem a dále zranily 10 pacientů. Jeden lékař řekl: „Vojáci vypálili slzný plyn uvnitř nemocnice. Pak někteří přišli do místnosti pohotovosti a zapálili čtyři kanystry slzného plynu…díky Bohu explodoval jen jeden.“ Jeden kanystr slzného plynu hodili pod postel 70letého pacienta hospitalizovaného se srdeční zástavou. Zemřel 10 minut poté.

Video z Venezuely ukazuje kanystr slzného plynu razící díru v provizorním dřevěném štítu, který demonstrant použil ke své obraně proti policejním zbraním v metropoli Caracasu. Těsně jej minul: jen pár centimetrů vedle a mohl zabíjet.

Amnesty International zdokumentovala, že policie zneužívá slzný plyn několika způsoby:

• Odpalování slzného plynu do stísněných prostor;

• Odpalování slzného plynu přímo na jednotlivce; Používání nadměrného množství;

• Odpalování slzného plynu při pokojných protestech;

•  Odpalování slzného plynu proti skupinám, které mohou být méně schopné uprchnout nebo jsou náchylnější k jeho účinkům, jako jsou děti, starší lidé a lidé se zdravotním postižením.

Web obsahuje videorozhovory s řadou externích analytiků - od pohotovostního lékaře až k odborníkům v oblasti kontroly, podnikání a lidských práv - o tom, proč je slzný plyn při nesprávném použití tak škodlivý.

Špatně regulovaný obchod 

Navzdory jeho rozsáhlému zneužití, neexistují žádné dohodnuté mezinárodní předpisy o obchodu se slzným plynem a jinými prostředky k potlačování nepokojů. Jen málo států poskytuje veřejné informace o množství a místě vývozu slzného plynu, což brzdí nezávislý dohled.

Amnesty International a Omega Research Foundation vedou kampaň po více než dvě desetiletí za větší kontroly výroby, používání a obchodu se slzným plynem a jinými méně letálními zbraněmi. Výsledkem je, že OSN a regionální orgány, jako je EU a Rada Evropy, uznaly potřebu regulovat jejich vývoz.

V návaznosti na diplomatickou advokacii  na vysoké úrovni více než 60 států v Alianci pro obchod bez mučení, kterou podporují Amnesty International a Omega, OSN nyní prozkoumává potenciální rozvoj kontrol mezinárodního obchodu s méně letálními zbraněmi a jiným zbožím, aby se zabránilo jejich použití při mučení, dalším špatném zacházení a trestu smrti. Amnesty International a Omega nyní usilují o to, aby taková opatření zahrnovala slzný plyn a další prostředky pro potlačování nepokojů.

„Součástí problému se slzným plynem je prostě to, že některé policejní síly špatně pochopily, jak a kdy může být použit zákonným způsobem, zatímco jiné se rozhodnou ignorovat takové směrnice a používají ho jako zbraň," řekl Patrick Wilcken, výzkumník Amnesty pro problematiku kontroly zbraní, bezpečnosti a lidských práv.

„Součástí řešení však musí být také přísnější kontrola špatně regulovaného globálního obchodu se slzným plynem a dalšími prostředky pro kontrolu nepokojů. Slzný plyn by měl být předmětem  mezinárodních kontrol méně letálních zbraní a omezení, o nichž se v současné době diskutuje v OSN,“ uzavřel Wilcken.

Přečtěte si taky novou Amnesty stránku o POLICEJNÍM NÁSILÍ.

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...